På boligjakt? Pass deg for svindlere!
Mange ser etter et sted å bo i disse dager. Det utnytter svindlerne som vil tappe deg for tusenvis av kroner.

Meld deg på nyhetsbrev fra Klar Tale.
Er du på jakt etter et sted å bo? Da er du absolutt ikke alene.
Nå er det under en måned til mange starter å studere. Alle som har søkt, har fått svar på opptaket. Da er det mange som ser etter et sted å bo i byen de skal studere i.
Men leiemarkedet er vanskelig. Flere trenger et sted å bo. Men det er færre boliger som blir lagt ut til leie.
Mangelen på boliger har også svindlerne fått med seg.
Flere tusen i kø
I Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger venter 13 000 studenter på studentbolig. Det meldte nyhetsbyrået NTB i forrige uke.
Da saken kom ut var ikke opptaket til studier klart ennå. Det betyr at mange har søkt bolig i byer de ikke vet om de får studere i.
De aller fleste studentene må leie privat. Da konkurrerer de om boligene med folk som er i arbeid. De har mye høyere inntekt enn studentene. Utleiere synes gjerne folk med fast jobb er tryggere å leie ut til.
Mange er nå stressa for å finne et sted å bo. Det gjelder både studenter og andre.
Svindler på Facebook
Det sosiale mediet Facebook har flere grupper for bolig. Gruppene kan være et godt verktøy. Men du må vite hva du skal se etter. Noen av annonsene kan være laget av svindlere.
Dette forteller forsikringsselskapet Frende.
– Svindlere utnytter situasjonen. Unge uten erfaring er de mest sårbare, sier Torgeir Pettersen. Han er spesialist i sikkerhet i Frende.
Svindlerne finner bilder fra gamle annonser på Finn.no. Så lager de falske annonser de legger ut på Facebook. De ser ofte veldig ekte ut.
– De tilpasser bilder og tekst. Så legger de til vanlige ting du forventer å se i en annonse for en bolig. Sånn som pris per måned og hva som er inkludert i leien.
Det sier Pettersen. Han legger til at om prisen virker for god til å være sann, så er den nok det. Da kan det være en annonse fra en svindler du ser på.
Sånn gjør de det
– Nederst i annonsen står det ofte en e-postadresse. Hvis hvis du har spørsmål om boligen eller vil avtale visning, må du kontakte dem der. Det er et faresignal, sier Pettersen.
Sender du en mail om visning, svarer svindleren fort. Ofte sier de at de er på ferie. Derfor kan de ikke ha visning. Den ekte grunnen er at svindleren ikke eier boligen. De kan ikke vise frem en bolig de ikke har.
Svindleren sier likevel at de kan holde av boligen til deg. Da ber de deg sende depositum og bilde av ID.
Mange svindlere prøver å stresse deg. De sier flere andre er interesserte, så du må sende penger og ID fort. Hvis ikke sier de at noen andre får boligen.
Mye å miste
Det er lett å bli stresset av når man har fått plass på et studie, men ingen plass å bo. Likevel må du for all del ikke gjøre som de sier.
Depositumet de spør om er ofte på mange tusen kroner. Disse får du ikke tilbake om du betaler dem.
I tillegg kan du bli utsatt for identitetstyveri. Da kan svindleren for eksempel ta opp lån og skaffe kredittkort i ditt navn. Det er du som får regningen.
Du kan miste mye penger på en slik svindel.
– Aldri gi noen personlig info før du har sett boligen fysisk, møtt utleier og signert en gyldig leiekontrakt, sier Pettersen.
Trenger flere boliger
I april, mai og juni ble det lagt ut rundt 20 000 boliger til leie på Finn.no. Det er 18% færre enn på samme tid i 2020.
Ifølge Finn får utleiere gjerne over 70 meldinger om en bolig de legger ut.
– Det er viktig at vi får flere boliger ut i markedet for å dempe presset. Særlig før semesteret starter. Det sier Nora Vigen Stabell. Hun er sjef for kommunikasjon i Finn eiendom.
Hun oppfordrer alle som kan til å leie ut. Enten det er et ledig rom, en hybel eller en leilighet i kjelleren som ikke brukes.
Med flere boliger på markedet, er det håp om at færre blir svindlet.