Norge

Stengt ute av utenlandsk navn og språk

– Rommet er utleid, sa utleier til Gustavo Ariel Guajardo. Så sendte norske «Terje» melding. Han fikk tilbud om å komme på visning.

Døra inn til leie-markedet er stengt. Det opplever flere med utenlandsk navn som Klar Tale har snakket med.

– Dette er historien om meg akkurat nå! Nesten ingen svarer på meldingene mine på Finn.no, skriver Gustavo Ariel Guajardo i en melding til Klar Tale. Det var da vi etterlyste noen som opplever diskriminering på leie-markedet.

Guajardo er fra Argentina. Han har bodd mange år i USA og Storbritannia. Nå jobber han som forsker ved Universitetet i Tromsø. På telefon forteller han mer om sin jakt på et sted å bo.

– Jeg kom til Tromsø i februar 2019. Da var det enkelt å finne et sted å bo. Men for tre måneder siden ville utleieren at jeg skulle betale mer i husleie, forteller han.

Guajardo begynte å se etter en annen bolig. Han tok kontakt med mange som hadde rom til leie.

– Det var umulig å få svar. Hvis jeg fikk svar, var det bare for å si at det var leid ut. Selv om jeg sendte melding rett etter at annonsen var lagt ut.

En utleier la på da han ringte. På to måneder har han bare fått komme på én visning.

– Jeg har mange utenlandske kollegaer. De sier at det fordi jeg er utlending. At alle kjenner til problemet. Jeg prøver å ikke tenke sånn, sier Guajardo.

Han pleier å skrive at han har fast lønn og referanser fra tidligere. En stund prøvde han å ta kontakt på norsk istedenfor engelsk. Uten hell. Problemet var at navnet hans ikke er norsk, mente en kollega.

Flere forteller lignende historier til Klar Tale. Dmytro Titov er dataingeniør fra Ukraina. Han forteller om den første visningen han var på i Norge:

– Utleieren hørte at jeg snakket engelsk. Han spurte om jeg kunne snakke norsk. Jeg hadde akkurat kommet hit. Så det kunne jeg ikke, sa jeg. Da sa han at det ikke var noen vits i at jeg så på leiligheten.

Det har gått noen dager siden Klar Tale snakket med Gustavo Ariel Guajardo. Så sender han en e-post. Han vil fortelle om en test han har gjort. Han sendte som vanlig en melding til en utleier på engelsk. Så fikk han beskjed om at rommet var leid ut.

Han bestemte seg for å lage en falsk profil på Finn.no. Han registrerte seg med det norske navnet Terje. Så tok han kontakt med utleieren igjen. Denne gangen på norsk.

– Hvis du har lyst, kan du komme og se på leiligheten på tirsdag, var svaret han fikk.

Bildet viser samtalen på Finn.no mellom Guajardo og utleier. Guajardo fikk to forskjellige svar fra samme utleier. Han fikk tilbud om å komme på visning da han tok kontakt med et norsk navn.
FORSKJELLIG: Guajardo fikk to forskjellige svar fra samme utleier. Han fikk tilbud om å komme på visning da han tok kontakt med et norsk navn. Skjermdump Finn.no / Privat

Klar Tale tok kontakt med utleieren. Vi ville spørre hvorfor han svarte forskjellig på de to meldingene fra Guajardo.

– Jeg skulle nok vært ærlig der. Jeg synes språk-barrieren er vanskelig på grunn av mine språk-kunnskaper, skriver utleieren til Klar Tale i en SMS. Han vil ikke at vi skriver navnet hans.

– Hva tenker du om at folk med utenlandsk navn sliter med å komme inn på leie-markedet i Norge?

– Det er leit, men leie-markedet er hardt for mange i disse tider! Jeg tror at dette er noe som skjer i de fleste land. Kanskje du og jeg med norske etternavn hadde fått problemer på leie-markedet hvis vi skulle leid leilighet i Argentina eller Frankrike mot f.eks. Suarez eller lignende. Folk tror jeg tar i betraktning det kulturelle og sosiale og prioriterer de som har nærmest interesser, opphav og lignende, svarer utleieren.

Utleier har ikke lov å ta hensyn til ting som språk, hudfarge og religion. Det er når en bolig eller et rom skal leies ut. Det står i Husleieloven.

Likevel tar mange kontakt med Likestillings- og diskriminerings-ombudet (LDO).

– Eksemplene i artikkelen bekrefter at bolig-diskriminering er et problem i Norge. Det ser vi også på henvendelser til ombudet. Vi gir veiledning om rettigheter og hva folk kan gjøre. Vi ønsker at flere som opplever slik diskriminering, tar kontakt med oss, sier Mariette Lobo. Hun er fagdirektør i LDO.

Guajardo leter fortsatt etter et sted å bo i Tromsø.

– Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg leier midlertidig av en kollega. Men det er dyrt. Og jeg må være ute av leiligheten den 24. august. Da kommer hun tilbake fra Spania og skal være i karantene, forteller Guajardo.

– Kanskje jeg drar tilbake til Storbritannia. Jeg er litt desperat nå. Og jeg føler meg ikke velkommen. Kanskje jeg drar for godt, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå