Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vanskelig å forstå hva partiet mener

Folk i Arbeiderpartiet klager på dårlig språk i eget partiprogram.

Til helga har Arbeiderpartiet landsmøte. Da skal de bestemme hva slags politikk de vil satse på framover. Før landsmøtet kommer et forslag til partiprogram. Her foreslår partiet hva de vil jobbe med de neste fire årene.

Velgere kan lese partiprogram for å finne ut hvilke partier de vil stemme på. Hele 68 prosent av velgerne syns det er vanskelig å se hva som skiller partiene. Det skriver nettstedet NDLA.

Aps partiprogram er ikke godt nok, mener flere i partiet. De er misfornøyde med språket i programmet. Det er mange vanskelige ord og uklare måter å skrive på. Det gjør vanskelig å vite hva partiet egentlig vil, mener de.

Partiet skriver ting som «vurdere en sak på nytt», eller «se på den», «ta den fram» eller «belyse». Det er ulike måter å si at de vil vurdere hva de vil gjøre med en sak. Men det sier ingenting om hva de faktisk vil gjøre.

Kanalen NRK har sett på programmene til Ap de siste årene. De bruker flere slike ord nå enn før.

Det bekymrer folk i partiet. Spesielt i fylkene og lokallagene. De foreslår mange endringer i programmet. Slik vil de gjøre budskapet tydeligere.

– Slike begreper gjør at ting blir uklare, sier Kai Lennart Johansen i Levanger Arbeiderparti.

Han nevner ord som «tenke på», «revurdere», «drøfte» og «ta opp til vurdering». Det sier heller ikke mye om hva de faktisk vil gjøre.

– Når jeg leser programmet tenker jeg ofte «OK, hva betyr egentlig dette?» sier han.

Jonas Gahr Støre er leder for Ap. Han mener det er viktig at partiet blir tydeligere før valget til høsten.

Aps nestleder Hadia Tajik har ledet arbeidet med programmet. Hun er ikke enig. Det er nødvendig å bruke slike ord, mener hun.

– Jeg er trygg på at vi får et tydelig program, sier hun.