Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Venstre vil ha møte om flyktninger

Partiet Venstre vil ha at statsministeren skal holde et haste-møte om flyktningene.

Trine Skei Grande er leder i Venstre. Hun har sendt et brev til statsminister Erna Solberg. I brevet ber hun om at statsministeren må holde et møte på Stortinget.

Det må gjøres for at politikerne raskt skal kunne bestemme hva Norge skal gjøre for å hjelpe flyktningene fra Syria, mener Skei Grande.

Venstre-lederen mener det kan hende at statsbudsjettet for 2015 må endres. Kanskje må man bruke pengene på en annen måte enn det som er planlagt, skriver hun i brevet.

Stortinget åpner ikke før om en måned. Men dette haster, mener Skei Grande. Møtet kan ikke vente så lenge.

– Flyktningsituasjonen i Syria, Middelhavet og deler av Europa opprører oss. Ikke siden andre verdenskrig har det vært så mange mennesker på flukt i vår del av verden. Norge har et ansvar for å bidra, sier Skei Grande.

På søndag sa regjeringen at Norge skal bruke 1 milliard ekstra på nødhjelp neste år. Mesteparten av pengene skal gå til nær-områdene til Syria.

– Det blir historien største humanitære budsjett. Men så ser vi også den største flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig, sa utenriksminister Børge Brende til kanalen NRK.

Trine Skei Grande mener støtter dette. Men hun mener at det må komme enda mer penger.

Hun mener også at Norge bør ta imot flere enn 8.000 flyktninger fra Syria, hvis det blir nødvendig.

– Avtalen som ble inngått på Stortinget om flyktninger fra Syria, er etter Venstres syn en bunnplanke. Det er ikke en avtale om hva Norge maksimalt kan gjøre. Norges innsats må suppleres med nye tiltak og økte bevilgninger, sier Trine Skei Grande.

Knut Arild Hareide er leder for Kristelig Folkeparti (KrF). Han er enig med Venstre i at det bør holdes et møte på Stortinget.

– Vi er åpne for det, selvfølgelig. Fordi situasjonen er spesiell, sier Knut Arild Hareide til nyhetsbyrået NTB.

Han mener Stortinget må få muligheten til å gi et signal om at Norge tar sin del av ansvaret.

– Akkurat nå er det viktig at vi samarbeider med EU og de andre europeiske landene. Vi må finne ut hva vi felles kan gjøre. Det er viktig at vi stiller opp, fortsetter han.

Også SV støtter ideen om et møte.

– Det er akutt, sier Karin Andersen.