Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ikke forby tigging

Regjeringen sier nei til å forby tigging. I stedet har de laget en plan som skal gjøre at det blir mindre tigging.

Regjeringen sier nei til å forby tigging. I stedet har de laget en plan med flere punkter. Planen skal gjøre at det blir mindre tigging.

– Vi kan ikke forby fattigdom og sult og vi må tåle å se tiggere i gatene, skriver justisminister Grete Faremo i avisa Dagbladet.

Regjeringen vil ha meldeplikt for tiggerne. Da må de som vil tigge først melde seg til politiet. Regjeringen vil også bruke ti millioner kroner til å hjelpe tiggere. I tillegg skal det bli lettere å utvise mennesker fra EØS-land fra Norge, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Regjeringen sier nei til tiggeforbud

EØS er Det europeiske økonomiske samarbeids-området. Mennesker fra landene i EØS har rett til å være i Norge.

Faremo skriver at hun forstår at folk er urolige. Derfor trenger vi endringer som gjør at det blir mindre tigging.

– Men forbud mot tigging er likevel ikke veien å gå, sier hun.

Det krever mye jobb for å få et forbud til å fungere. Ellers vil ikke forbudet gjøre at blir mindre tigging, mener hun. Dessuten gjør ikke forbudet noe med årsaken til at mennesker tigger.

LES MER HER: Vil forby tigging i Trondheim

Faremo mener at den nye planen gjør det enklere for kommunene å hindre at mange tigger. Meldeplikten gjør at politiet bedre vet hvem de som tigger er. Det gjør det lettere for politiet å ha kontroll på miljøet, skriver Faremo.

– Vi ser flere tiggere i gatene nå enn i 2006. Er det i seg selv grunn god nok til at vi ikke skal tåle å se fattigdom? Jeg mener svaret er nei, skriver Faremo, ifølge NTB.

Hun forteller at regjeringen nå setter av ti millioner kroner. Kommuner og forskjellige organisasjoner kan søke om å få en del av pengene til å hjelpe tiggere. Pengene kan for eksempel brukes til dusjer og toaletter.