Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Voksne skal få utdanne seg hele livet

Det skal bli lettere å jobbe og gå på skole samtidig. Regjeringen sier det er viktig for at alle skal kunne delta.

– Norge er i omstilling. Det er helt uavhengig av koronakrisen. Vi må skape mer. Vi må inkludere flere. Vi må sørge for at de som vil ha jobb, har den kompetansen som trengs i arbeidslivet. Derfor er reformen så viktig, sier statsminister Erna Solberg.

Les også: Færre unge flyktninger jobber og tar utdanning

Les mer: Utstilling skal lokke unge til å velge yrkesfag

Flere bedrifter sier de trenger mye ny kompetanse. Andelen har økt de siste årene. I 2016 sa kun 4 prosent av bedriftene det. I 2019 hadde andelen økt til 9 prosent. Men det er færre som tar mer utdanning nå enn det var for ti år siden.

Nå er det et krav om studere minst 50 prosent for å få støtte hos Lånekassen. Det vil regjeringen fjerne. Voksne som vil fullføre videregående skole, kan få ekstra lån. De over 45 vil få bedre vilkår i Lånekassen.

Les videre: Fra høsten kan du få studielån til du er 50 år 

– Vi må gå bort fra et system der vi først utdanner oss og jobber etterpå. Vi må jobbe og utdanne oss hele livet. Derfor skal vi gjøre utdanning mer tilgjengelig for voksne, sier Henrik Asheim. Han er forsknings- og høyere utdanningsminister.

Fagskoler skal få lov til å tilby kortere kurs. Regjeringen skal lage en plan for høyere yrkesfaglig utdanning. Det skal skje i 2021. De vil også ha flere studieplasser i høyere utdanning.

– Ingen i norsk arbeidsliv skal gå ut på dato. Det er regjeringens mål, sier Solberg og Asheim.