Sport

Løper for en god sak

På det verste klarte Benedicte knapt å gå 50 meter. Under OsloMila løper hun med nye organer.

Lørdag arrangeres løpet OsloMila for første gang. Sportsklubben Vidar ønsker at mosjonsløpet skal være for alle. Det skriver klubben på sine nettsider. Derfor har de blant annet fått med seg Stiftelsen Organdonasjon til løpet.

– Det er mange som selv har fått organer fra andre, som skal løpe. Eller folk som støtter saken. Vi ønsker å fortelle folk om de gode sidene ved å donere organer. Vi vil spre dette hos folk som er opptatt av trivsel, trening og løpeglede, sier Aleksander Sekowski til Klar Tale. Han er informasjonssjef i stiftelsen.

OsloMila arrangeres lørdag i Oslo. Løperne kan stille i to ulike klasser. Det er distansene 3 kilometer for alle eller 10 kilometer. Løpet foregår i Frognerparken.

Benedicte Abello var 19 år gammel da hun fikk nye lunger. Nå er hun svært fysisk aktiv.

– Jeg var aktiv med kunstløp i ti år til jeg ble for syk. Sporten var en motivasjon for meg til å holde ut med sykdommen. Da jeg fikk nye lunger, var det et mål å bli aktiv igjen, sier Abello til Klar Tale.

Men veien dit var lang. Abello er født med lungesykdommen cystisk fibrose. Da fylles lungene gradvis opp med slim. Til slutt må de syke få nye organer.

– I 2013 ble jeg ordentlig dårlig. Da var det ingen behandling som hjalp lenger. Den eneste utveien var å få nye lunger. Da ble jeg klar over hvor alvorlig det var. Foreldrene mine hadde alltid skånet meg om hvordan det kunne ende, sier Abello.

Hun ble satt på venteliste for nye organer.

– Jeg var da avhengig av at en annen person skulle dø, slik at jeg kunne få nye lunger. Du kan være på venteliste i tre år. Men det hadde nok ikke gått for meg, forklarer hun.

Etter tre måneder var hun heldig. Hun fikk nye lunger.

– Alt gikk veldig bra, både operasjonen og tiden etterpå.

Nå har 24-åringen løpt halvbirken, syklet Birken og gått hele Birkebeinerløpet på ski.

– Jeg har en kjæreste som er idrettsutøver. Da blir det lettere å komme seg ut, sier hun.

Abello mener det handler om å gjøre det beste ut av det.

– Slik er det med OsloMila, også. Jeg har lyst til å løpe på under én time. Samtidig støtter jeg en viktig sak, sier hun.

Skøyteløperen Hege Bøkko løper også for saken. Det har vært en nyresykdom i familien hennes. Dermed har både broren hennes og faren måttet få nye nyrer.

Mellom 400 og 500 mennesker står i kø i Norge for nye organer. Mange flere trenger organer, men får ikke. Årsaken kan være at de er for syke til å tåle en slik operasjon.

Sekowski sier at organdonasjon ikke bare handler om å redde liv. Det handler også om nye liv for dem som får hjelp.

Abello klarte knapt å gå 50 meter da hun var på sitt sykeste. Veien tilbake i form var tung.

– Det er en stor forandring å få nye organer. Og fra det å knapt kunne gå opp en bakke uten pauser, så skulle jeg løpe. Det er krevende, sier hun.

24-åringen er én av flere med nye organer som løper. Det finnes også en egen idrettsforening for dem som har fått nye organer.

Sekowski i Stiftelsen Organdonasjon sier det gir folk noe ekstra å yte for en god sak.

– Å løpe er jo gøy i seg selv. Så løper de for noe som er viktig. Det er mye bra på samme tid, sier han.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå