Sport
Bilde 1 av 2

Varmt vær kan gi problemer for ski-VM

Det er varmt i Oberstdorf nå. Og det er varslet at det kan bli enda varmere. Det kan føre til dårlig snø i VM på ski.

Idrettsfolk fra hele verden samler seg i Oberstdorf i Tyskland. Onsdag starter verdens-mesterskapet (VM) på ski. VM-konkurransene skal være i langrenn, hopp og kombinert.

Det skal være over 12 grader varmt på dagen i Oberstdorf de neste dagene. Torsdag er det meldt om at det kan bli mellom 15 og 20 grader på dagen. Det kan føre til at det blir endringer i VM. Det sier Det internasjonale skiforbundet (FIS). De skal nå vurdere om de skal endre når det skal være konkurranse i langrenn.

Kanalen NRK melder at det er Infront som har ønsket å endre når det skal være start torsdag. De har rettigheter til å vise TV fra VM. Infront håper løperne unngår den verste varmen. Det kan hindre at snøen blir altfor våt. For våt snø gjør at det blir en dårligere konkurranse.

Planen er at det skal være øvelsen sprint i VM torsdag. Det er prolog fra 12.45. Det er en form for kvalifisering. De raskeste får delta i flere korte løp der bare de beste får delta i neste korte løp. Slik blir det til slutt en finale. De korte løpene skal starte fra 15.15. Infront vil endre tidene til 09.00 og 11.30.

Markus Cramer er trener for Russland. Han mener alle øvelsene i langrenn bør starte tidligere på dagen.

– Det vil gjøre det mer rettferdig. Varmen er ikke et så stort problem for sprint. Men det blir enda mer ulike forhold senere. Sola blir veldig sterk på ettermiddagen, sier Cramer til NRK. Men ikke alle er enige. Norge er en av de som mener konkurransen bør gå som planen

– Det verste for oss er hvis det tar så lang tid at det ikke blir bestemt før i onsdag. Da blir det litt bingo, synes jeg. Vi har forberedt oss på å gå renn som planlagt. Vi ønsker det. Men blir det flyttet, skal vi få til det også, sier Espen Bjervig til NRK. Han er langrennssjef for Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av fem jenter i røde jakker. De sitter og lener seg på og i bokstavene O, B, E og R. De er skåret ut. Bildet er tatt i Oberstdorf i Tyskland. De har på munnbind.

DEBUT: For første gang får damer delta i VM i kombinert. De som skal delta for Norge er (fra venstre): Hanna Midtsundstad, Mille Moen Flatla, Marte Leinan Lund, Mari Leinan Lund og Gyda Westvold Hansen. Lise Åserud / NTB

Norge kan vinne mange gull i VM. Hoppere av begge kjønn er i god form. Slik er det også blant de som skal gå langrenn. Flere av dem som skal delta i kombinert, har også gjort det bra tidligere i år. I år er det også første gang at damer får delta i VM i kombinert.

Hopperen Halvor Egner Granerud har vunnet 12 renn så langt i årets sesong. Silje Opseth har vist at hun vil utfordre Maren Lundby blant damene. Begge er fra Norge. Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo har også mål om å vinne gull. Jarl Magnus Riiber er favoritt i nesten alle øvelser i kombinert der han er med.

Det blir strenge regler for å hindre at noen skal spre smitte i VM. Alle som skal være med, må teste seg mye. Det gjelder både utøvere, trenere og andre som er med landslagene. De må ta en test med pinne i nese og svelget hver sjette dag. De må også ta prøver for spor av antistoffer mot korona. Det skal skje annethvert døgn av VM. Alle må også skrive i et skjema om helse hver dag. Det er digitalt.

VM varer fram til 7. mars. I løpet av disse dagene skal det være 24 ulike konkurranser.

Siste utgave

På forsiden nå