Sport

Disse kan vinne medalje under vinterlekene

Norge er en av de store favorittene under De olympiske vinterlekene (OL). Eksperter spår at Norge vinner mange medaljer.

Vinter-OL skal starte 4. februar, og varer til 20. februar. OL er i byen Beijing i Kina. Det er første gang landet er vert for vinterlekene.

Norge vant 39 medaljer under OL i 2018. Det var rekord. Skal vi tro ekspertene, kan det bli flere norske medaljer i år.

Gracenote har regnet seg fram til hva som kan bli et mulig resultat i hver eneste øvelse. Det gjør at deres eksperter mener Norge kan vinne 22 gull, 12 sølv og 11 bronse. De 45 medaljene er også bedre enn målet til Olympiatoppen. De mener 32 medaljer er et bra mål for OL.

Før lekene har det vært mye snakk om korona-viruset. Det har skapt vansker. Det gjør også at ingen folk fra andre land enn Kina får se på øvelsene. Du må bo der fra før for å få se på OL fra en arena.

Men hvem er det egentlig som kan vinne medalje? Klar Tale har laget en oversikt.

Langrenn

Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo er to av de største gullhåpene til Norge. Johaug har vunnet nesten alt hun kan vinne på ski. Hun har også vunnet gull i lag-øvelser. Men hun har aldri vunnet et OL-gull alene.

Både hun og Klæbo skal gå flere renn under lekene. Begge kan vinne gull i alt de er med på. Klæbo vant gull i både sprint, lagsprint og stafett for fire år siden.

Langrenn er en gren Norge er veldig gode i. Derfor har vi mange som kan ta medalje under flere renn. Heidi Weng har gode muligheter til medalje på 30 kilometer. Men da må hun bli frisk i tide. Hun har fått korona, og det kan føre til at hun må bli hjemme.

Skiskyting

Selv om vi tok rekordmange medaljer sist OL, var det få medaljer fra skiskyting. Det vil de gjøre noe med nå. Johannes Thingnes Bø var den eneste som fikk medalje sist. Han er fortsatt en av de store favorittene. Han er ventet å gå seks renn. Han kan vinne medalje på mange av dem.

Marte Olsbu Røiseland kan også vinne gull. Hun er en av de beste av damene. Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff kan også kjempe om medalje. Kanskje kan Ida Lien overraske med å vinne en medalje på sprint.

Under skiskyting blir det ekstra spennende å følge laget fra Kina. Ole Einar Bjørndalen har trent dem de siste årene. Han er en av Norges tidligere beste skiskyttere.

Skøyter

Håvard Lorentzen vant gull på 500 meter i sist OL. Denne gangen satser han på å vinne 1.000 meter. Der skal han ha en god sjanse til å vinne en medalje. Ragne Wiklund skal også kjempe om medalje. Hun skal gå tre distanser. 1.500 meter, 3.000 meter og 5.000 meter.

Flere mener også at Norge er en stor favoritt i øvelsen lag-tempo. De vant gull i denne øvelsen sist, og det kan gjenta seg i år.

Curling

Curlingparet Kristin Moen Skaslien og Magnus Nedregotten er store favoritter til å vinne gull. For fire år siden vant de bronse. Paret har vært med på fem turneringer denne sesongen. De har nådd langt i alle fem.

Kombinert

Jarl Magnus Riiber var med på lekene for første gang for fire år siden. Da fikk Norge med seg en medalje fra lagkonkurransen. Denne gangen er Riiber stor favoritt. Han kan vinne gull alene og med laget.

Alpint

Aleksander Aamodt Kilde skal prøve å følge i sporene til mange gode alpinister fra Norge. Norske utøvere har gjort det bra i sporten i mange år. Det er ventet at Kilde kan vinne gull i flere konkurranser.

Ragnhild Mowinckel og Henrik Kristoffersen kan også vinne medalje. Begge skal være med i flere øvelser. Mowinckel fikk to sølvmedaljer sist OL. Ingen norske kvinner hadde klart å vinne en medalje i OL siden 1936.

Snowboard og freestyle ski

Norge kan vinne flere medaljer på både snowboard og i freestyle ski. Marcus Kleveland, Mons Røisland, Johanne Killi og Birk Ruud kan alle vinne medaljer. De fire har hatt en veldig god sesong. Sist OL vant Øystein Bråten gull for Norge. Det skal Ruud prøve å gjenta.

Du kan se OL nesten hele døgnet på kanalen TV Norge. Det blir også strømmet på Discovery play.

Andre kilder: Klar Tale, NTB, NRK, Discovery, Gracenote

---

Kort om saken

  • Om få dager starter De olympiske vinterlekene.
  • Der har Norge mulighet til å ta mange medaljer.
  • Klar Tale har laget en oversikt over hvem som kan ta medalje.

---

Siste utgave

På forsiden nå