Sport

Blir beskyldt for grov korrupsjon

Tidligere skiskytter-topp er tiltalt for grov korrupsjon.

Norske Anders Besseberg tiltales for korrupsjon. Besseberg var tidligere skiskytter. Han var president i Det internasjonale skiskytter-forbundet (IBU) fra 1992 til 2018.

Saken om korrupsjon har hengt over ham i flere år, opplyser Økokrim.

Besseberg blir anklaget for grov korrupsjon i perioden 2009 til 2018. Det står i tiltalebeslutningen. Økokrim mener det er bevis for at han har tatt imot bestikkelser.

– Det er et alvorlig brudd i tilliten hans som president i IBU, sier Marianne Djupesland. Hun er påtaleansvarlig og førstestats-advokat.

Bestikkelsene har vært i flere former, viser tiltalen. Det er snakk om klokker, bil og gratis turer på jakt. I tillegg er han koblet til prostituerte.

Økokrim har fått hjelp fra myndigheter i Tsjekkia, Liechtenstein og Canada. De har tidligere samarbeidet med politiet i Østerrike også.

Besseberg gikk av som president for fem år siden. Han er 77 år gammel. Advokaten hans sier at Besseberg nekter for å ha gjort noe straffbart.

– Besseberg sier han aldri har latt seg bestikke. Han har heller ikke prøvd å påvirke IBUs antidoping-arbeid til fordel for noen, står det i pressemeldingen.

Østerriksk politi begynte å jobbe med saken allerede i oktober 2017. Seks måneder senere ble IBUs hovedkvarter gjennomsøkt. De ligger i Salzburg i Østerrike. Like etter bekreftet Besseberg razzia på gården hans i Norge.

Han har hele tiden benektet å ha gjort noe ulovlig. Folk kan havne i fengsel i inntil ti år for grov korrupsjon i Norge.

Økokrim tok over delen med korrupsjon i 2020. Men østerriksk politi fortsatte å etterforske bedrageri og dopingsvindel. Besseberg er blitt beskyldt for å ha hjulpet Russland med å skjule doping.

Nicole Resch har også vært under etterforskning av politiet. Hun var tidligere generalsekretær i IBU. Hun fikk også sterke anklager mot seg.


Siste utgave

På forsiden nå