Tema
Bilde 1 av 4

Denne og flere hodeskaller skal tilbake

Eventyreren Thor Heyerdahl tok med seg hodeskaller fra Påskeøya. Nå skal sønnen levere dem tilbake.

Som 16-åring reiste Thor Heyerdahl junior til Påskeøya i Stillehavet. Han reiste med sin berømte far Thor Heyerdahl. Eventyreren, oppdageren og vitenskapsmannen hentet skjeletter og hodeskaller ut av grotter. De skulle brukes i forskning. Nå skal sønnen levere dem tilbake.

– Løftet den gangen var å bringe det tilbake. Det skulle vi gjøre når de var ferdig studert. Dette løftet skal vi nå holde, sier Thor Heyerdahl junior til nyhetsbyrået NTB. Nå er han 80 år gammel. Men han var tidligere havforsker.

På et lager i Oslo ligger fire hodeskaller og flere skjeletter. De er etter folk som levde på Påskeøya for flere hundre år siden. Lageret er på Kon-Tiki Museet, I tillegg har museet 950 hulestein, 300–400 steinøkser og 2.000 – 3.000 andre gjenstander. Alt dette tok Thor Heyerdahl tok med seg. Han gjorde utgravinger på det isolerte øysamfunnet i Polynesia. De var i 1955–1956.

I mars drar Heyerdahl jr. til Chile. Han reiser sammen med kong Harald og dronning Sonja. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide blir også med. Heyerdahl junior skal skrive under avtalen om å levere tilbake tingene. Myndighetene i Chile og museet på Påskeøya skal få dem.

– Hvem som helst kunne jo skrevet under på denne erklæringen. Men det er jo morsomt at jeg får lov til å gjøre det. Jeg heter jo det samme som faren min. Og jeg er en av de få som fremdeles lever fra den ekspedisjonen. Det er en stor glede, sier Heyerdahl jr. til NTB.

Faren tok 16-åringen ut av skolen for å bli med på ekspedisjonen. Han var dekksgutt på skipet M/S Christian Bjelland. Han var også med under de flere måneder lange utgravingene.

Junior hentet selv ut en hodeskalle fra en lavagrotte på øya.

– Skjelettene har vist seg å være svært viktig for senere undersøkelser, forklarer han.

Thor Heyerdal senior mente at folk fra Sør-Amerika kom til Påskeøya. Det ble tatt prøver av arvematerialet DNA fra skjelettene på Påskeøya. De viste noe interessant.

– Prøven beviser jo at min far i hovedsak hadde rett. Fet har vært før-europeisk kontakt mellom Påskeøya og Sør-Amerika, sier Heyerdahl jr.

Thor Heyerdal besøkte Påskeøya første gang i 1947. Heyerdahl drev med flåten Kon-Tiki dit. Formålet var å bevise at folk fra Sør-Amerika hadde befolket øyene i Polynesia. På 1950-tallet fortsatte Heyerdahl med utgravningene.

Mange eksperter i Norge var uenig med Heyerdahls teori. De siste årene har det vært gjort mer avanserte analyser. De har gitt nye svar.

– Heyerdahl hadde rett. Det finnes spor av DNA i Polynesia som stammer fra innfødte fra Sør-Amerika. De kom ikke først, men de kom veldig tidlig. Vi kan si at Heyerdahl delvis hadde rett, sier direktør Martin Biehl. Han jobber ved Kon-Tiki Museet.

Biehl blir også med til Chile.

Kon-Tiki-Museet har snakket med Chile lenge for å få levert tilbake skjelettene. Men museet på Påskeøya har ikke ønsket det før nå. Folk fra museet kommer til Oslo for å se hva som finnes der. De skal si hva de ønsker å få tilbake, forklarer Biehl.

Uansett skal skjelettene og hodeskallene tilbake.

– Urbefolkningen mener at selve sjelen ligger fysisk i selve beinet. Det gjelder også alt som er nedarvet av kunnskap, forståelse og historie. For dem ligger forfedrenes kultur og identitet i hodeskallene, sier Biehl.

Det er skrevet mye om saken i Chile. For tiden krever mange land tilbake gjenstander som står utstilt på museer.

Biehl mener at Thor Heyerdahl ikke røvet med seg tingene fra Påskeøya.

– Han var en vitenskapsmann. Han fikk lov av myndighetene til å ha en utgraving. Heyerdahl hadde et veldig godt forhold til folk som bodde på Påskeøya. Og de var sammen enig om at gjenstandene skulle tas med tilbake igjen, sier Biehl.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå