Tema
Bilde 1 av 8

Fra opprører til seriøs NATO-sjef

Jens Stoltenberg fyller 60 år. Vi har gravd fram noen historiske bilder.

Visste du at politikeren Jens Stoltenberg jobbet mot NATO da han var ung? Ungdomspartiet til Arbeiderpartiet var egentlig imot forsvars-alliansen.

– Du er ingen NATO-tilhenger, spurte avisa Aftenposten ham i 1985.

– Nei, det stemmer. AUF sitt mål er å melde Norge ut av alliansen, svarte den da 25 år gamle Stoltenberg.

Men Stoltenberg jobbet for en mindre opprørsk tone i AUF. Da han ledet ungdomspartiet, fikk han endret meningen. I 1987 gikk AUF bort fra å være imot NATO.

Jens Stoltenberg fyller 60 år lørdag 16. mars 2019. Han ble født inn i en politisk familie i Oslo. Både faren Thorvald og moren Karin hadde viktige verv i Arbeidepartiet. Det var derfor ingen overraskelse at han gikk inn i politikken.

Han ble medlem av partiet allerede som 14-åring. Så ble han leder for ungdomspartiet AUF. Det skjedde i 1985, like før han fylte 26 år.

På 1990-tallet ble Stoltenberg en kjent figur i Arbeiderpartiet. Han var nærings- og energiminister i Gro Harlem Brundtlands regjering fra 1993. Så ble han finansminister i Thorbjørn Jaglands regjering fra 1996 til 1997.

Allerede i 1992 var det flere som ville ha Stoltenberg som leder av Ap. Den såkalte maktkampen med Thorbjørn Jagland var på forsidene av avisene. Men Stoltenberg trakk seg fra kampen om ledelsen. Det drøyde helt til 2002 før han tok over etter Jagland.

Stoltenberg ble statsminister for første gang i 2000. Da var han 41 år gammel. Han var den yngste statsministeren i Norge noensinne. Regjeringen hadde makten i et drøyt år.

Han ble statsminister for andre gang i 2005. Denne gangen styrte han til 2013.

I 2014 ga han seg som leder av partiet og fikk jobben i NATO. Han har ledet forsvars-alliansen siden.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Tema

På forsiden nå