Tema

Vet du hvorfor naturen skifter farge om høsten?

Bladene faller og fuglene drar. Om høsten gnistrer skogen i farger, før det blir mørkt og kaldt.

Bilde 1 av 3

Det er blitt mørkere når vi står opp. Det holder ikke lenger å bare ha på seg en tynn jakke ute. Sommeren er helt klart over for i år.

Nå er det høsten sin tur. Vi vet hvordan den føles og hvordan den ser ut. Lufta blir skarpere. Fargene i naturen endres. Men hvorfor skjer det?

Det hele starter egentlig om sommeren, forteller Tor Myking. Han er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

– Det første som skjer, er at trærne slutter å vokse i lengden. Det skjer i overgangen mellom juli og august. Da blir dagene kortere. Slik gir naturen signal om at det er på tide å forberede seg på vinteren, sier Myking til Klar Tale.

Trærne har løv på ganske lenge etter det. De fortsetter å vokse i bredden, sier Myking.

– Når vi kommer ut i september, er det ganske åpenbart at noe skjer. Bladene blir gule. Med kalde, klare netter kan vi også få fine, røde farger, sier han.

Det grønne klorofyllet i bladene brytes ned. Da kommer de andre fargene i bladene til syne.

– Fargestoffene karotenoider gir gul farge. Anticyanider gir nydelig rødt fargespill. Det ses spesielt på den siden som vender mot sør, forklarer Myking.

Klorofyllet er et stoff i bladene. Det lager CO2 og vann om til oksygen og sukker. Dette kalles fotosyntesen. Om høsten trekker treet næringsstoffer fra klorofyllet inn i stammen. Stoffene blir tatt vare på til neste år. Så er treet ferdig med bladene. De faller på bakken og blir til jord.

Samtidig trekker treet vannet ut av stammen, greinene og knoppene. Slik er treet mer beskyttet mot kulde og frost. Nå er det klart for vinter-hvilen.

– Når treet først har gått inn i vinter-hvile, kan det ikke vokse. Det gjelder selv om det kommer en varm periode om høsten. Men skjer det samme i februar og mars, vil treet vokse. Da har treet vært igjennom kulda om vinteren. Det er det som skal til for å bryte vinterhvilen, forteller Myking.

Endringer i klimaet gjør at varmen kommer tidligere og kulda litt senere på året. Det har gjort sesongen der plantene vokser, lengre.

– Da jeg var liten, hendte det ofte at bjørka ikke var grønn til 17. mai. Det har knapt skjedd de siste 30 årene i Sør-Norge, sier Myking

Trærne lager knoppene sine 
om høsten. Allerede nå ligger 
de klare til å springe ut neste 
vår, forteller John Yngvar Larsson. Han er utdannet skogbruker. Han har skrevet boka «Den fantastiske skogen».

– Trærne pakker knoppene inn i skjell. Slik er de beskyttet mot frost og kulde. De ligger og venter på at temperaturen skifter. Så får de beskjed om at de kan springe ut, forklarer han til Klar Tale.

Høsten er også tiden hvor bær og sopp er klare til å plukkes. Noen år kan det være lite bær å finne. Andre år bugner det av blåbær, tyttebær eller rognebær. I år er det et spesielt godt soppår.

– Det har regnet mye. Vi har ikke hatt noen lange tørkeperioder. Da trives soppen, sier Larsson.

Han råder folk til å dra ut i skogen for å oppleve årstiden. Men ikke bare løp igjennom den med hodetelefoner på, sier han.

– Gå sakte, sett deg ned på en stubbe. Se på edderkopp-spinn og de gule ospebladene. Lytt til bladene som rasler og suset gjennom trekronene. Å være i skogen er bra for helsa. Trærne skiller ut stoffer som er bra for oss. Og geometriske mønstre i naturen virker beroligende på oss mennesker, forteller han.