SE BILDER:
Bilde 1 av 3

Folk strømmer til for å se vulkan-utbrudd på Island

Tusener av nysgjerrige dro i helgen til Reykjanes-halvøya på Island. Der fikk de se et vulkan-utbrudd med egne øyne.

I helgen strømmet tusener av nysgjerrige islendinger til halvøya Reykjanes. De ville se vulkan-utbruddet som skjer der, på nært hold.

Derfra er det seks kilometer å ga fram til utbruddet. De modigste av dem som gikk helt bort, grillet pølser og marshmallows over rødglødende lava.

Vulkanen Fagradalsfjall er bare 40 kilometer fra hovedstaden Reykjavik. Det er halvannen time å gå i røft terreng. Det er fra nærmeste vei ved fiskehavna Grindavik.

Utpå søndag var det laget en tydelig sti i landskapet fra Grindavik til utbruddet. Mens andre nysgjerrige betalte for å se utbruddet fra helikopter.

– Det tar pusten fra meg, sier Ulvar Kari Johannsson. Han er en 21 år gammel ingeniør som besøkte området søndag.

– Det stinker ganske ille. Det som overrasket meg mest, var oransjefargen. Den er mye mer intens enn du kunne forvente, sier han.

Emilie Saint-Mieux er utvekslings-student fra Frankrike. Hun sier varmen var det hun la mest merke til. Den var 10 til 15 grader høyere enn temperaturen rundt.

Den glødende lavaen bobler, putrer og spruter ut fra en liten kjegle. Det er i dalen Gelingadalur. Så samler den seg i et dalsøkk. Der blir det blir tjukt og svart når lavaen kjølner.

Forskerne mener at rundt 300.000 kubikkmeter lava har strømmet ut hittil. Selv om utbruddet er sett på som ganske lite.

Utbruddet startet i forrige uke. De første timene var hele området sperret av. Men etter hvert ble veisperringene fjernet. Selv om folk ble bedt om å holde seg på trygg avstand. Lørdag ettermiddag ble området åpnet med strenge regler.

Politiet var på plass for å passe på at folk ikke gikk for nær lavaen. Det sie politimannen Atli Gunnarsson.

De har med seg utstyr til å måle gass, spesielt svoveldioksid. Gassen kan være farlig. Mandag morgen ble området sperret av igjen. Årsaken var mye gass.

Utbruddet er det første på Reykjanes-halvøya på over 800 år. Men det var ikke helt uventet. Det gikk tusener av mindre jordskjelv i området. Det skjedde i flere uker før utbruddet.

Det er i snitt ett utbrudd hvert femte år på Island. Men de fleste er langt fra folk. De er vansligvis for farlige til at folk kan nærme seg.

Det siste store utbruddet skjedde i 2010. Det skjedde under isbreen på Eyjafjall. Utbruddet forstyrret flytrafikken i hele Europa i en uke. Årsaker var enorme skyer med aske.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå