Tema
Bildet er av to tegninger. Den ene er av en mann sett fra siden på toppen av en åskam. Han ser utover grønt landskap og fjell i det fjerne. Den andre er av kartet over Norge. Det er plassert en stor person i Sør-Norge som står med armene ut til siden. Over tegningene står det Allemannsretten og Friluftsloven.

Slik vil de lære folk mer om allemannsretten

Folk skal få lære mer om hva de kan og skal gjøre på tur i skog og fjell. Norsk Friluftsliv har laget flere filmer som skal lære folk det de må kunne.

I Norge har folk lov til å bruke mye av naturen rundt seg. Også den som er eid av noen de ikke kjenner. Det er kalt allemanns-retten. Men den kommer med noen klare regler, og grenser. Alt står skrevet i Friluftsloven. Men lover kan være vanskelige å forstå.

Organisasjonen Norsk Friluftsliv har derfor laget flere filmer om dette. De er på flere språk. Du kan se dem lenger ned i saken.

I loven blir det gjort forskjell på to typer eiendom. Det er innmark og utmark.

Innmark er tomter hvor folk bor, hagen deres, områder som blir brukt i landbruk og industri. Der gjelder ikke allemanns-retten.

Utmark er alt som ikke er innmark. Det er det meste av natur i Norge. Der er det lov å gå fritt, og plukke bær og sopp. Et eksempel er skogen. Noen andre eier skogen, men du har lov til å gå der, og sette opp teltet ditt. Men du må også følge plikter. Blant annet skal naturen være like fin når du drar, som når du kom.

Det siste året har flere brukt mer tid på å gå i naturen. I perioden har det blitt tydelig at mange bare vet hvilke rettigheter de har. Mange har gjort lite for å rydde etter seg, slik de har plikt til.

Det er noe av det den siste filmen handler om. Den er laget på sju språk. Det er norsk, engelsk, polsk, urdu, somali, arabisk og tigrinja (eritreisk).

– Vi har laget på disse språkene, fordi det er språk som blir snakket av mange i Norge. Det er viktig, for vi ønsker å nå så mange som mulig, sier Tonje Refseth til Klar Tale. Hun har jobbet med prosjektet i organisasjonen.

I desember presenterte Statistisk Sentralbyrå (SSB) nye tall for hvor glad nordmenn er i å bruke naturen. Og på de siste årene har det blitt mange flere med minoritets-bakgrunn som bruker muligheten. Siden 2017 hadde det blitt 13 prosent flere av dem som går én til tre turer hver måned.

Norsk Friluftsliv har jobbet med ulike grupper for å finne ut hva som er viktigst å forklare. For flere av dem er det uvant å kunne bruke så mye av naturen rundt seg. I mange andre land er det nemlig strenge regler for at bare den som eier området, kan bruke det. Derfor er det viktig å forklare at det er en forskjell på innmark og utmark i Norge, sier Refseth.

I filmen er det en stemme som forteller om reglene på ulike språk. Det skjer mens det blir tegnet enkle tegninger, som viser hva det handler om. I filmene som er på andre språk enn norsk, så er det fortsatt norske ord som blir skrevet ned. Det er fordi det kan være lurt å kunne ordene for “allemannsrett”, “innmark” og “utmark”, sier Refseth.

Flere av filmene er vist mer enn 1.000 ganger siden de ble delt på Facebook sist tirsdag.

– Så langt har vi bare fått gode tilbakemeldinger fra de som har sett filmen, sier hun.

Her kan du se filmen på norsk:

Her kan du se filmen på polsk:

Her kan du se filmen på somali:

Her kan du se filmen på arabisk:

Her kan du se filmen på engelsk:

Her kan du se filmen på tigrinja:

Her kan du se filmen på urdu:

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå