Tema

Mange jakter gamle skatter på loppemarked

Andres rot kan være et gullfunn for deg. Loppemarked er både gjenbruk og en viktig inntekt for korps.

Solskinn og skattejakt. Finnes det noe bedre? Oslo har flere loppemarkeder. Mai er en fin tid for å kjøpe lopper. Blant annet på Sagene skole. Sagene skoles musikkorps arrangerte nylig vårens loppemarked.

Klar Tale tok seg en tur. Vi møter Kaj Størdal Toftner en fredag i starten av mai. Dagen etter skal folk kjøpe ting for tusenvis av kroner. Toftner er sjef for loppemarkedet.

Flere folk er på plass for å gi bort lopper. Det er gamle ting de ikke lenger har bruk for. Men som andre kan ha glede av.

– Jeg er sjef for loppemarkedet for første gang, sier Toftner.

Loppemarked

Han har barn som spiller i korpset. Og korpset får pengene de tjener på salg. I tillegg skal pengene fra loppemarkedet gis til to klasser. 9. klasse som skal på tur og 8. klasse som sparer til tur.

Rundt 130 folk er med på planlegging og jobbing, sier Toftner. Loppemarkedet er stort. Det blir arrangert både på høsten og våren. Det er blitt en tradisjon.

I 2020 måtte de avlyse vårens loppemarked. Det var på grunn av korona-reglene. Da laget korpset en spleis. De som ga penger, fikk video-hilsener og lignende.

Korpset tjener det meste av pengene de trenger på loppemarkedet. De satser på å få inn rundt 200.000 til 300.000 kroner, ifølge Toftner.

– Loppemarkedet betyr mye for korpset. Vi hadde ikke klart å drive uten.

Det er både fordeler og ulemper med det. Det er lite jobbing ellers i året. Men det er en veldig hektisk helg, sier han.

Denne fredag ettermiddagen hadde korpset allerede fått inn mange lopper. Toftner håper mange kommer på loppemarkedet dagen etter. Mange har meldt interesse på sosiale medier. Det ser lovende ut, sier Toftner.

Loppemarked

På lørdag er det strålende sol. En time etter åpningen, var det fullt av folk. Loppemarkedet åpnet allerede klokken 12. Ute selger de kjøkkenutstyr og møbler. Inne kan folk jakte på kupp i klær eller tekstiler. I en egen bod finnes bøker og leker.

Spesielt klesavdelingen er full av folk som vil gjøre et kupp. Én av dem som har funnet noe på loppemarkedet, er Shahattilla Shahilyar. Han er elevrådsleder på skolen. Men på lørdag er han der for å lete etter ting.

– Jeg hjalp til i går. I dag har jeg handlet selv, sier Shahilyar.

Loppemarked

Han forteller at han blant annet fant en Ohio State University caps. Det er bra at korpset får samlet inn penger. Da får de laget en bra 17. mai. for alle, sier han.

– Det har blitt trendy å kjøpe brukt.

Shahilyar sier at det er mye rart å finne på loppemarked. Men han tror folk liker å kjøpe brukt.

Å kjøpe brukt er også bra for miljøet. FNs bærekrafts-mål 12 er ansvarlig forbruk og produksjon. I målet står det at folk burde kjøpe brukt og ta vare på tingene sine.Siste utgave

På forsiden nå