Tema

Dette kan vente deg på ferien i sommer

Det kan fortsatt bli mye kaos på reisen i sommer. Selv om det er slutt på streiken i Norge. For det er også problemer på flyplasser i mange andre land i Europa.

Det er mange som reiser om sommeren. På det meste så reiser rundt 97.000 nordmenn fra Oslo Lufthavn. På én dag.

De to siste årene har det vært færre som har reist. Det er en følge av korona-pandemien. Derfor er det kanskje ekstra mange som ville ut på reise i år. Men det skal være en uvanlig sommer i år også.

Flere flyruter har de siste ukene vært utsatt eller avlyst. Årsaken er at flyteknikere har vært i streik fordi de vil ha mer i lønn.

Klar Tale snakket med Katharina Raa sist uke. Da var hun på vei fra Bergen til Bulgaria. Men hun måtte ta toget mellom Bergen og Oslo, fordi det aldri kom noe fly.

– Det gikk helt greit å ta tog. Men jeg skulle gjerne flydd i stedet for å bruke flere timer på tog, sier Raa til Klar Tale da.

Oslo lufthavn

Tirsdag ble det klart at dette blir løst. Regjeringen vil bruke tvungen lønnsnemnd. Det betyr at det er slutt på både streik og lockout. Partene må bli enige, sier Marte Mjøs Persen. Hun er arbeidsminister. Årsaken er at livene til folk kan være i fare om det fortsetter som nå.

Mange har også slitt med å få seg pass før de skal ut å reise. Flere titalls tusen venter på et pass.

Det ble laget rundt 90.000 pass mindre enn det skulle i vår. Og det ble laget rundt 10.000 ID-kort mindre enn det som var planen. Dette er dokumenter nordmenn må ha for å reise, og noen må ha det for å bevise hvem de er.

Nå har noen land sagt ja til å ta imot nordmenn som er uten gyldig pass. Tyrkia er ett av disse. Men de krever at du har nasjonalt ID-kort. Det kan også bli mulig å reise til andre land med pass som er gått ut på dato.

Men det kan fortsatt bli vansker med reisen. Det sier Hans Jørgen Elnæs til Klar Tale. Han er flyanalytiker.

Bildet er av flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Uforutsigbart. Usikkerhet. Stress, sier han når Klar Tale ber han beskrive situasjonen folk opplever når de skal på reise i sommer med bare tre ord.

Mange flyplasser har nå laget en grense for hvor mange fly som får lande og lette hver dag. Noen steder må hvert tiende fly bli avlyst, sier Elnæs til Klar Tale.

– Det kan bli ti prosent færre reisende. På noen flyplasser kan det bli 150 flyruter, sier Elnæs. Om det da også er nesten fulle fly som til vanlig har plass til 190 passasjerer, så er det fort over 25.000 personer.

– Er det plass til dem på andre fly? Det er kanskje det for noen, sier han.

Bildet er av avgangstavle på en flyplass. Det står cancelled bak reisemål i hele Europa. Det var nesten ingen fly som lettet fra denne flyplassen denne dagen. Foto: François Walschaerts / AFP / NTB

Ved noen av flyplassene er det streik. Det gjelder blant annet rundt London. Men andre steder er det rett og slett for få ansatte. Det er en følge av korona og krigen i Ukraina, sier Elnæs. For mens ansatte i Norge fikk lønn mens de var permittert, så var det andre regler i andre land. Mange steder sluttet folk i jobben, og fant seg noe annet å gjøre. De ble i den nye jobben da det ble mulig å reise igjen.

– Det gjelder særlig i yrker med lav lønn. For eksempel rengjøring og sikkerhet. Noen har fått seg nye jobber. Og da må flyplassene også finne nye ansatte. Men det kan ta ti uker å få sikkerhets-klarert dem, sier Elnæs.

– Omikron-varianten kom jo på slutten av 2021. Den bidro til tvil om hvordan sommeren 2022 ville bli. Så ble det krig i Ukraina, og mer tvil og usikkerhet, sier Elnæs. Han mener det gjorde at selskapene valgte å være forsiktige, og det er følgene av det vi ser nå.

Det er heller ingen garanti for at det blir mindre trøbbel når det blir juli og august. For det er svært mange land i Europa som har sommerferie senere enn Norge. Da er det også mulig at det blir mer streik og bråk, ifølge Elnæs.

Han mener det er særlig ett land som skiller seg negativt ut. Det er Storbritannia.

– Mange som jobbet i luftfart der er fra andre land. De sliter med å få arbeidstillatelse der nå etter at britene meldte seg ut av Den europeiske union, sier Elnæs. Han sier det også er streik på jernbanen der, slik at det får følger for hvor lett folk kan komme seg til flyplassene rundt byen.

Elnæs tror mange har hørt om kaoset på Schiphol i Nederland, og om at det er problemer på Arlanda i Sverige. Men han mener det meste tyder på at det vil gå greit for seg på små flyplasser der mange nordmenn reiser på charterferie.

Bildet er av en mann i hettegenser. Han sitter i en stol ved et vindu og sover omgitt av bagasje. Foto: Oliver Matthys / AP / NTB

Elnæs har også noen råd til folk som skal ut på reise.

– Folk må forberede seg mer enn de pleier. De må planlegge, og følge med på informasjon, sier han. Fra både flyselskap og andre som kan påvirke reisen. Enten det er toget du tar til flyplassen eller noen andre, sier han.

– Du bør også ha en plan B for hva skal gjøre hvis det blir problemer, sier Elnæs. Enten det er et forsinket fly eller bagasjen blir borte. Da bør du ha med noe av det du trenger for å klare deg i håndbagasjen, sier Elnæs.

---

Kaos på flyplasser

  • Mange skal ut på reise i sommer.
  • Men det er flere problemer før de får reist på ferie.
  • På mange flyplasser er det for få folk, enten fordi det er streik eller fordi folk sluttet under korona-pandemien.

---