Tema

Kjøper du mye og billig? Her er noen tips til deg

Vi kan kjøpe klær billig hos mange kjeder. Eller klikke det hjem fra nettet. Måten vi handler på i dag er lite bærekraftig. Men kan det bli det?

«Fast fashion». «Bruk og kast»-samfunn. Tekstil-arbeidere som får for dårlig betalt. Bilder av klær som blir dumpet i ørkenen. Alt handler om klesindustrien.

Kan klesbransjen gå fra å produsere for mye til bærekraft? Flere diskuterte dette på et arrangement i Oslo tirsdag. Organisasjonen Framtiden i våre hender hadde invitert inn.

Bærekraft er et uttrykk som er mye brukt. Du lurer kanskje på hva det egentlig betyr? Det handler om å ta vare på klærne du har. Slik at de varer lengre. Vi må handle mindre og kjøpe mer brukt. Det handler også om hva slags kjemikalier som er i klærne.

Sosial bærekraft er også viktig. Det er hvordan forhold arbeiderne jobber under. Det skriver Forbrukerrådet. De var også med på arrangementet.

Journalist Ingerid Salvesen stilte spørsmål. Den første til å snakke var Ada Martini. Hun er modell og influenser. Martini har tatt et valg. Hun jobber bare for bærekraftige merker.

Bærekraftig mote

– Er det mye jobb å finne ut hvilke merker som er bærekraftige? spør Salvesen.

– Ja, det kan være tidkrevende å kartlegge, innrømmer Martini.

Martini forteller at hun har laget en sjekkliste. Hun sjekker merkenes åpenhet og målsettinger. Hun sjekker også hvordan de begrunner bærekraft.

Etter diskusjon ga Martini Klar Tale sine beste tips til dem som vil handle mer bærekraftig. De kan du lese nederst i saken.

Anja Bakken Riise er leder i Framtiden i våre hender. Hun forteller at organisasjonen har store mål for framtidens klesindustri. Og det begynner her i Norge.

– Klær og sko står for åtte prosent av verdens utslipp av klimagasser. Vi har i snitt 60 prosent flere klesplagg nå enn vi hadde for 15 år siden, starter Riise med å si.

Riise sier at vi betaler kunstig lave priser for klærne vi kjøper. Vi forbrukere har også fått noen vaner vi må endre, mener hun.

– Vi burde bli vant til at butikkhyllene er tommere enn de er i dag. Og det burde bli enklere å reparere klær.

Bærekraftig mote

Lene Westgaard-Halle fra partiet Høyre var også til stede. Hun er med i Stortingets næringskomité.

– Det er viktig å få strengere regler for kleskjedene. Det må komme fra politikken, sier Westgaard-Halle.

Hun forteller at en arbeidsgruppe jobber med saken nå. Gruppen jobber med avfall av tekstil. De skal se på hva som skjer med klærne etter de er brukt. Vi ønsker å stille strengere krav til kleskjedene, forteller Westgaard-Halle.

I Norge fikk vi også Åpenhetsloven i juli. Den skal gi flere tilgang på informasjon. Bedrifter må være mer åpne. Det skal være med å sikre folk trygge arbeidsforhold.

– Det jobbes også med et felles europeisk lovverk, sier Westgaard-Halle.

Politikeren forteller at de også jobber med loven for brukthandel. Nå er det strenge regler for å selge ting brukt.

– Det er viktig at Norge går foran som et godt eksempel her i Europa, sier Inger Lise Blyverket. Hun jobber i Forbrukerrådet.

Riise i Framtiden i våre hender forteller til Klar Tale at de inviterte flere av de største kleskjedene i Norge. Av klesmerker var det kun Holzweiler som stilte opp.

---

Modell og influenser Ada Martinis tips til deg:

* Skaff deg oversikt over hva du har av klær.

* Shop i venners klesskap. Byttelån vinterjakker med en venn.

* Kjøp brukt. I Oslo er det mange bruktbutikker. Ellers er det mye på Finn og Tise.

* Utfordre deg selv til å bruke et plagg flere ganger. Finn nye måter å style det på.

* Det aller viktigste du gjør nå, er å ta godt vare på de klærne du allerede har.

---



Siste utgave

På forsiden nå