Det frodige gartneriet på Bygdø Kongsgård bader i sol. Der møter vi Bendik Walderhaug og Idil Akdos. De jobber for ByBi. Det er en miljø-organisasjon som jobber med bier.
De små, gule insektene svirrer rundt hodet. Men de er ikke så interessert i oss. De er travelt opptatt med arbeidet sitt. De flyr inn og ut av kubene sine med pollen. Det er støv fra plantene. Mange mennesker er allergisk mot pollen. Det klør i øynene og nesa renner. Men biene elsker pollen. Det er maten deres.
Og Bendik og Idil elsker biene.
– Biene er pollinerende insekter, forteller Bendik Walderhaug. Han er daglig leder i ByBi.
Pollinerende insekter finner mat i blomster og planter. Når de har spist på en blomst, tar med seg pollen til en annen. Pollen befrukter blomstene. Slik skapes nye frø og blomster.
– Vi er avhengig av pollinerende insekter for at planter skal kunne forplante seg, forklarer Walderhaug.
Derfor er det viktig å ta vare på biene og blomstene. Mange planter forsvinner hvis de dør. Og motsatt. Én tredjedel av de norske bieartene står i fare for å dø ut, ifølge organisasjonen WWF.
Årsakene er flere. Vi mennesker har ødelagt mange av bienes leveområder. Det gjør at de strever med å finne mat. I jordbruket brukes sprøytemidler. Disse er giftige for biene. Klimaendringer er også et problem. Biene liker ikke regn, for eksempel. Og blir det for varmt og tørt, vokser ikke blomstene.
Nesten 30 prosent av all maten vi spiser, kommer fra planter som er pollinert av bier, ifølge WWF.
– Det er ikke slik at vi blir tomme for mat hvis biene dør. Men det er mange matvarer som ville forsvunnet. Blant annet frukt, bær, kaffe og sjokolade, forklarer Walderhaug.
Men det er mye vi kan gjøre for å hjelpe biene, sier han. Også i byene. Har du plen utenfor huset ditt? Da kan du la være å klippe en del av den. Da vil gress og ville planter vokse til, og biene får seg et skikkelig festmåltid. På balkongen kan du sette ut planter som biene liker. For eksempel honningurt, hagesmørbukk, kaprifol, lavendel, timian, rosmarin og salvie. I tillegg til mange andre.
ByBi har flere bigårder. Det er små gårder hvor biene bor i bikuber. Her produseres ulike typer honning som selges til butikker, restauranter og folk. Idil Akdos er faglig leder hos ByBi og viser frem en av gårdene.
Hun har på seg en hvit birøkterdrakt. Den beskytter mot biestikk.
– Biene stikker kun hvis de er redde. Årsaken er at broddene deres har mothaker. Brodden rives ut av magen hvis de stikker. Da dør de, forteller Akdos.
I hver bikube bor omtrent 10.000 honningbier. De jobber tett sammen, og ledes av en dronningbie. Vi får ikke lov til å åpne bikubene i dag. Det forstyrrer biene i arbeidet sitt. Akdos sammenligner det med at noen kommer og river taket av huset ditt.
Men utenfor kubene kryr det av bier. De trives i det fine været og de frodige omgivelsene på Kongsgården.
Honningbiene er smarte insekter, forteller Akdos. De kommuniserer og viser hvor de kan finne mat ved å riste på rumpa.
Smaken på honningen bestemmes av hvilke blomster biene spiser fra, forteller Akdos. Derfor finnes det ulike typer honning i butikken. Vanlige typer er lynghonning, akasiehonning og blomsterhonning.
– Hva motiverer deg til å jobbe med bier?
– Du blir mer bevisst på omgivelsene dine når du jobber med insekter. Antallet dager med sol og regn, hvilke trær du har i nabolaget ditt, og hvilke planter biene liker. Du lærer å kjenne igjen natur-ressursene rundt deg, sier Akdos.
Hun fortsetter:
– Som birøktere må vi være gode til å følge med på naturen. På grunn av klimaendringer må vi følge mer med enn tidligere. Vi møter nye utfordringer hvert eneste år. I år var mars og april veldig kalde måneder. I fjor var august en veldig tørr måned. Før det var det mye regn i juli. Birøktere må være forberedt på fremtidens utfordringer. Og finne ut hvordan vi kan gjøre livene til biene best mulig, avslutter Idil Akdos.
---
Kort om saken:
- Biene er pollinerende insekter. De hjelper blomster og planter med å vokse
- Uten biene kan mange planter dø ut. Og motsatt.
- ByBi er en miljø-organisasjon som jobber med bier.
- ByBi produserer honning og sprer kunnskap om pollinerende insekter. De har over 300 medlemmer og arrangerer kurs om birøkt i byene, blant annet.
---