Tema

Tenker du på hørselen når du har på hodetelefoner?

Unge mennesker i Vesten står i fare for å få hørselsskader, advarer Verdens helse-organisasjon. Tenker vi nok på hørselen vår?

Det er et helt vanlig syn. Folk på bussen, arbeidsplasser og gata går med hodetelefoner eller ørepropper. Det har kommet flere varianter de siste årene.

Søstrene Tomine Birkeland og Eline Birkeland er ute og går i Oslos gater. I dag har de ikke på seg ørepropper. De snakker med hverandre.

Men til vanlig bruker de ørepropper en del. Men de tenker over følgene det kan ha.

Hørsel

– Jeg bruker det ofte hvis jeg er ute og går, sier Eline Birkeland.

De er begge enige om at de ofte skrur opp lyden når de løper. De har også vært med på festival der det har blitt spilt høy musikk. Der ble de anbefalt ørepropper.

De kan ha angret etterpå for å ikke ha i ørepropper. Tomine er russ til neste år. Hun tenker at hun vil være forsiktig med hørselen da.

– Det er lett å glemme der og da. Men det er kjedelig å angre i ettertid, sier Tomine Birkeland.

Hvordan står det til med nordmenns hørsel? Mange sliter med at de hører dårligere. De taper hørsel, heter det.

18,2 prosent av folk over 20 år har hørselstap, ifølge Folkehelse-instituttet. Samtidig sliter mange som har tinnitus, med å høre godt.

– Vi snakker altså om én million nordmenn som har utfordringer med hørsel, sier Inger Helene Venås til Klar Tale. Venås er general-sekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).

Det er ingen nye tall fra Norge om hvor mange unge som sliter med hørsel. Men Verdens helse-organisasjon (WHO) har flere ganger advart. Unge mennesker i den vestlige verden står i fare for å få hørselsskader, sier de.

Det skyldes deres utrygge lyttevaner. Som bruk av hodetelefoner på høyt volum over lang tid.

– Det er svært mange nordmenn som lever med svekket hørsel. Det skyldes først og fremst at folk blir eldre, sier Venås.

Blant de yngre er det en del som har tinnitus. Tinnitus er at folk hører lyder inne i hodet. Folk opplever det forskjellig. Hele én av fem nordmenn sier de har det, sier Venås.

– Tinnitus kan oppstå blant annet som følge av høy lyd, stress, ørevoks eller bruk av medikamenter.

Men er det farlig å bruke hodetelefoner og øreplugger? Ikke med moderat lydvolum, sier Venås. Problemer er når folk hører på for høyt volum. Da øker risikoen for hørselsskader.

– Vi pleier å si at det er viktig å dempe volumet og ta jevnlige pauser fra hodetelefonene. Det er viktig å ta vare på egen hørsel. Den skal vare hele livet.

Omar Mohammed og Sasha Aleksander sier de bruker hodetelefoner mye. De tenker ikke så mye over hvordan det påvirker hørselen.

– Jeg jobber som yrkessjåfør. Så jeg snakker hele dagen i headset, sier Mohammed.

Hørsel

– Jeg snakker også i telefonen eller hører på musikk, sier Sasha Aleksander.

Hva gjør du om du mistenker at du har dårlig hørsel? Da er det viktig å få tatt en hørselstest.

– Du kan ta kontakt med fastlegen din. De kan henvise deg til audiograf eller hørselsklinikk.

Venås sier at folk ofte bruker for lang tid på å skaffe seg høreapparat. Forskning viser sammenheng mellom nedsatt hørsel og økt risiko for ensomhet, depresjon og demens.

– Det er derfor viktig å avdekke hørselstap tidligst mulig. Og ta i bruk høreapparater, sier Inger Helene Venås.

Tap av hørsel kan også føre til at folk ikke får fullføre militær tjeneste. 217 fikk fritak av de som er født i 2004, opplyser Stine Barclay Gaasland. Hun er oberstløytnant og pressevakt i Forsvaret.

Det var av totalt 21.863 personer.




Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå