Tema

Ap jakter på stemmen din

Det har skjedd noe med Arbeiderpartiet.

Det går knapt én dag uten at det kommer ny Ap-politikk. For Arbeiderpartiet (Ap) har tenkt å kapre din stemme til høsten. Med seg på laget har de Jens Stoltenberg og flere andre.

Bildet viser Jens Stoltenberg som får en klem. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Ap har krympet

Kort sagt vil de gi deg som er ung, jobberfaring. De vil gi deg fast og lav pris på strøm. De vil få bygget 130 000 nye boliger innen fem år. Ap lover også en ny melding om klima denne våren. De håper på bred enighet om klima i Stortinget.

I lang tid har Ap slitt kraftig på meningsmålingene. Ap var en gang Norges største parti. Den siste tiden har de måttet godta målinger som viser at under 20 prosent støtter dem. Samtidig har Ap sett Fremskrittspartiet suse framover og bli størst i Norge.

Målingene har vært så dårlige at flere i partiet har snakket om å bytte ut leder Jonas Gahr Støre. Nylig forlot Senterpartiet (Sp) regjeringen etter bråk om energi og EU-regler. Ap ble igjen alene i regjeringen. Statsminister Støre måtte erstatte åtte statsråder fra Sp med sine egne folk. Da tok han kontakt med tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg. Han takket ja til å bli Norges nye finansminister, noe som overrasket mange. I det siste har det skjedd noe. I en fersk måling fra Nettavisen fikk Ap støtte fra over 30 prosent. Det gjør dem igjen størst.

Men er det nok til å vinne valget?

– Tja, sier Dag Einar Thorsen og ler litt. Helt overbevist er han ikke. Thorsen jobber ved Universitetet i Sørøst-Norge og er førsteamanuensis i statsvitenskap. Selv var han aktiv i Ap, men meldte seg ut for en stund siden.

– Kan bli vanskelig for Ap

Målingene har vist at Ap har mistet draget på velgerne. Det tyder på at folk ønsker seg en annen politikk enn Ap sin. Det har gått stabilt nedover de siste ti årene, ifølge statsviteren. Men hvor er velgerne, da? Thorsen forklarer: En stor gruppe er usikre på hvem de vil stemme på. De sitter kanskje i sofaen når det er valg. Så finnes det en annen gruppe som gjerne blir kalt lilla-velgere. De kan stemme på enten blå partier til høyre, eller røde partier til venstre. Den siste gruppa er de som helst vil ha politikken enda lenger til venstre for Ap, altså Sosialistisk Venstreparti (SV) og Rødt.

– Det kan bli vanskelig for Ap å hente tilbake alle disse. Det hadde nok vært lurt å velge de som er usikre og de som gir sin støtte til Rødt og SV. Altså at Ap prøver å hente disse tilbake, mener Thorsen.

Noe er endret etter at Sp forlot regjeringen. Thorsen er usikker på hvor tilfeldig det var at bruddet kom nå – sju måneder før valget.

Da rekker begge partiene å vise velgerne hva de står for, og drive en valgkamp hver for seg.

– De har nok lært av det som skjedde i USA. President Joe Biden trakk seg for sent. Kamala Harris rakk ikke å få en sjanse til å vinne i kampen mot Donald Trump, sier Thorsen.

Trump skaper for tiden uro, også i Europa. Blant annet sier han at han vil legge avgiften toll på varer fra Europa. Dette vil ha store følger for økonomien til land i Europa, og Norge må leve i usikkerhet. Norge står utenfor EU. Samtidig har Trump virket begeistret for nettopp Norges nye finansminister. Jens Stoltenberg kan være en fordel for Norge i vårt forhold til USA framover, tror Thorsen.

Bildet viser Jens Stoltenberg sammen med Donald Trump. Foto: Johan Falnes / NTB

Etter valget i høst ønsker også Erna Solberg å bli statsminister. Hennes parti Høyre ser også ut til å måtte jobbe for velgerne, ifølge den siste målingen i Nettavisen.

– I september er det valg. Fremover trenger vi en regjering som leverer politikk som kutter helsekøene, prioriterer mer læring i skolen, bekjemper kriminalitet og senker skattene. Da må vi skifte ut Arbeiderpartiet, skriver Solberg på Facebook.

Bildet viser Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Lise Åserud / NTB

---

Visste du dette om Ap?

Ap ble startet i Arendal i 1887.

Arbeiderpartiet ble forbudt under andre verdenskrig. Tyskland okkuperte Norge mellom 1940 og 1945.

Både Gro Harlem Brundtland, Einar Gerhardsen og Jens Stoltenberg er kjente politikere. De har alle representert Ap og vært statsministere.

Har du sett TV-serien «Makta» på NRK? Den handler om Ap.

---