Tema
Bilde 1 av 2

Hvordan slutter du med uvaner?

Noen biter negler, andre piller i nesen. Vi har alle uvaner. 
Men hvordan klarer vi å slutte med dem?

– Hva er en uvane? Det avhenger av hvem vi spør. Det noen opplever som en vane, kan andre oppleve som en uvane, sier Leif Edward Ottesen Kennair til Klar Tale. Han er professor i psykologi ved NTNU.

En vane eller en uvane er noe vi gjør mye. Ofte gjør vi dette helt uten å tenke over det.

– Vi har alle uvaner vi prøver å slutte med. Noen ligger for mye på sofaen, andre kommer alltid for sent, sier Kennair.

Når vi flytter sammen med en kjæreste, oppdager vi ofte uvaner hos den andre.

– Det kan være irriterende hvis kjæresten henger dopapiret en annen vei enn du er vant til. Eller ikke kaster den tomme dorullen i søpla, sier Kennair.

Banning og pilling i nesa er de vanligste uvanene. Det skriver avisa Daily Mail. Andre vanlige uvaner er å bite negler. Mange er også dårlige til å høre etter når folk snakker til dem.

Biter du negler, kan du bli syk. Du kan bli forkjølet eller få virus. Det kan også gjøre at du smitter andre, ifølge Daily Mail.

– Noen biter negler når de er nervøse. Det roer dem, sier Kennair.

Han sammenligner uvaner med det å kjøre bil.

– Når vi kjører bil, tenker vi sjelden over hva vi gjør. Vi bytter gir og bruker blinklys. Alt skjer automatisk. Slik er det også med uvaner. Derfor er det så vanskelig å slutte, sier psykologen.

Kennair jobber med å hjelpe pasienter som er bekymret.

– Det er også en uvane å bekymre seg og tenke for mye. Det kan gi psykiske sykdommer som angst og depresjon. Mange vet ikke at de kan styre tankene sine. Kunsten er å bytte ut bekymringer med andre tanker, sier Kennair.

Vaner og uvaner er nødvendig for mennesker, mener Lene Tanggaard. Hun er professor i psykologi ved Aalborg universitet i Danmark.

– Vanene våre er en viktig del av hvem vi er. Dårlige vaner gjør at vi alltid har noe å bli bedre på, sier Tanggaard til Danmarks Radio.

For å slutte med en vane, må du bytte den med en ny, mener hun.

– Det kan være lurt å bytte til en vane som gir deg samme glede. Røyk kan du for eksempel bytte ut med e-sigaretter, sier Tanggaard.

Kennair er enig med Tanggaard.

– Det beste du kan gjøre for å slutte med en uvane, er å finne noe annet å gjøre. Bli bevisst på når du gjør uvanen. Bestem deg for å slutte, sier han.

Klar Tale har snakket med folk på gata om uvaner. Dette er svarene vi fikk:

Kristine G. Svalheim, 17 år

– Jeg bet negler før, men klarte å slutte. Jeg begynte å lakke neglene mine. Da var det ikke like fristende å bite negler.

Malika Othma, 18 år
– Jeg kommer mye for sent til skolen. Jeg biter også negler. Men jeg prøver å klippe neglene når jeg kan.

Inge Sletten, 66 år
– Jeg ligger for mye på sofaen. Jeg er litt lat. Og så bruker jeg for mye penger på Norsk Tipping og Lotto. Det har jeg ikke råd til. Det må jeg bare slutte med.

Matteo Burdisso Gatto, 27 år
– Jeg snyter nesa mye. Noen synes det er irriterende. Men jeg klarer ikke å slutte.

Marit H. Sørli, 17 år
– Jeg er dårlig på å snyte nesa. Jeg går rundt og snufser hele tiden. Når jeg blir stresset, drar jeg ut øyenvippene mine. Det kan skje før en prøve på skolen.

Anita Daltermark 64 år
– Jeg er født rotete. Men så hørte jeg om Marie Kondo. Hun er kjent for å være ekspert på rydding. Jeg fikk mange tips av henne. Nå har jeg det veldig ryddig hjemme.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå