Tema
Bilde 1 av 7

Til topps i Jotunheimen

En brite fikk nordmenn til å klatre i Jotunheimen. Nå lokkes turister fra hele verden til de bratte fjellene.

Turen går over Sognefjellet langs Norges høyest liggende vei eller opp Utladalen inn mellom tindene. Mange av toppene er bratte og når over 2.000 meter. Det er ikke bare enkelt å nå toppen. Det fant briten William Cecil Slingsby ut. Men det var han som fikk flere nordmenn til å gjøre det for moro skyld.

Utenfor og i hotellet Turtagrø fylles det opp i bobiler, telt og hotellrom. Det moderne designhotellet ligger i en dal. Bak ligger det eldste hotellet. Huset har vært overnattingssted for de første fjellvandrerne siden 1888.

Bente Hybertsen driver Turtagrø for datteren Sofie.

– Norsk fjellsport startet på en måte her. Tippoldefar til dagens eier bygget hotellet. Før det overnattet folk som reiste over fjellet. Så begynte de engelske klatrerne å bruke hotellet. Siden da har det vært guiding der, sier Hybertsen til Klar Tale.

Fra Turtagrø ser du rett på Norges tredje høyeste fjell, Store Skagadølstind. Denne toppen når du ikke uten tau og kunnskap. Eller en god guide.

Det erfarte også Slingsby. Han nådde toppen allerede i 1876. Norske Emanuel Mohn og Knut Lykken var med. De tre møtte glatt fjell, is og krevende klatring på veien. Det gjorde at Slingsby til slutt nådde toppen alene.

Det ble kjent i både Norge og utlandet at briten nådde toppen. Det gjorde at flere ville klatre i fjellområdet Hurrungene i Jotunheimen. Engelskmenn og pionerer i den nordiske klatresporten kom dit.

Mohn, Thomas Heftye og Therese Bertheau klatret Store Skagadølstind etter Slingsby. De var også mye på Turtagrø.

– Nå kommer det først og fremst turfolk hit. På våren er det mest folk som går på ski, og da flest i mai. I år har sommeren kommet i juni. Fotturene er allerede i gang. Vi har gjester som både skal gå fjell- og toppturer og klatre, sier Hybertsen.

En dag i juni er planen å klatre nettopp Store Skagadølstind. Men det har snødd minst ti centimeter, regnet og blåst. Da er det ikke lett å nå toppen av Storen, som den også kalles.

– Vi guider folk av alle slag, også opp Store Skagadølstind, sier guide Andreas Haslestad. Han er ekspert etter mange turer i fjellene rundt.

– Folk har ulike forutsetninger for å nå toppene. Det finnes topper i Jotunheimen som alle kan klare. Og det finnes topper for dem med mer erfaring, sier han. Denne dagen blir det Store Austbotntind i stedet, ved hjelp av tau og stegjern. Med klatring når du toppen på 2.204 meter.

Det sto i avisene om Slingsbys topptur. Det fikk flere nordmenn til å vise at de også kunne. Interessen for friluftslivet og toppturer vokste da Norge ble egen nasjon.

– ­Fjellet ble sett som en arbeidsplass før. Så ble det mer et sted for ferie og fritid, sier Hybertsen.

Ole Berge bygget Turtagrø. Han var selv over 130 turer på toppen av Store Skagadølstind. Han gikk alene og som guide for andre.

I fjor hadde hotellet over 7.200 gjestedøgn. Åtte av ti gjester er norske

– Folk kommer for å gå på toppene. Vi har også mange turister innom som kjører nasjonal turistvei eller forbi, sier Hybertsen.

Mange klatrere forsøker seg på Store Skagadølstind på 2.405 meter, uten å lykkes. Det er en tur på minst 12 timer. Men mangler du kunnskap til å gjøre det alene, kan du få hjelp av en guide. Å klatre på de høyeste toppene handler om ha nok kunnskap og bra sikkerhet.

– Nå er du vel den stolteste mannen i verden, spurte Emanuel Mohn da Slingsby var trygt nede fra toppen.

– Nei, vet du hva jeg følte da jeg sto på toppen? At jeg var en stor dust, og nå er jeg veldig takknemlig, sa han.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå