Verden

Krekar kobles til halshugginger

Organisasjonen som Mulla Krekar var med å lage, skal ha halshugget folk og laget bomber.

Organisasjonen Ansar al Islam skal også ha fått folk til å bli selvmords-bombere. Det står det i hemmelige dokumenter på nettsiden Wikileaks. Ifølge NRK har amerikanske soldater i Irak knyttet Mulla Krekar og organisasjonen til flere angrep. Ansar al Islam og Mulla Krekar er nevnt i 184 Wikileaks-dokumenter.

Brynjar Lia er forsker ved Forsvarets forsknings-institutt.
– Det er ganske omfattende, det som kommer frem her. Men det er ikke så veldig overraskende. Det er kjent at Ansar al Islam har påtatt seg ansvaret for veldig mange aksjoner i Irak. Det har de gjort på jihadistiske nettsider. De har også lagt ut filmklipp på disse nettsidene fra aksjoner de har gjennomført, sier Lia.

I dokumenter står det at Ansar al Islam planla bilbomber sammen med opprørs-gruppa al-Qaida. I et angrep i 2008 skal en selvmords-bomber ha drept 48 vanlige mennesker. 103 ble skadd.

Medlemmer av organisasjonen skal også ha smuglet både våpen og personer fra Iran, Syria og Libanon til Irak. Tidligere har medier skrevet at Krekar og Ansar al-Islam har vært koblet til angrep i Nord-Irak. Ifølge WikiLeaks har de også gjort angrep andre steder i landet.

Ansar al Islam skal ha truet enkeltpersoner. Halshugginger var i en periode en av straffe-metodene, ifølge NRK. Krekar regnes ikke lenger som leder av organisasjonen. Men Ansar al Islam skal fortsatt være aktiv og gjør angrep.

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, sier at Mulla Krekar ikke ønsker å kommentere saken. Heller ikke Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) vil si noe.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå