Verden

Drar til Syria

Fredag blir norske Robert Mood utnevnt til leder for en gruppe FN-observatører til Syria. Men det er ikke sikkert syrerne er glade for det.

Robert Mood kommer til å bli utnevnt til leder for verdens-organisasjonen FN sine observatører i Syria, ifølge kilder. Det vil skje fredag. Mood er norsk generalmajor. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Noen tror likevel at syrene ikke vil ta spesielt godt imot Mood.

Mange sier at Mood sitt oppdrag er vanskelig. Det er fordi både lederne i Syria og mostanderne til myndighetene er skeptiske til observatørene.

– Det eneste sikre er at Robert Mood vil få en vanskelig oppgave, sier Kjetil Selvik. Han forsker på Midtøsten ved Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (Fafo).

Selvik sier at vestlige land ikke har høy status hos opprørerne i Syria.

LES OGSÅ: Ber Syrias førstedame stoppe volden

Søndag reiste Mood til New York for å planlegge oppdraget. Det ser ut til at han drar til hovedstaden Damaskus allerede fredag. Gruppa som Mood skal lede vil være på omkring 300 personer.

Observatørene skal i første omgang stasjoneres i Syria i tre måneder. De skal passe på våpenhvilen i landet. Men begge parter har allerede brutt den. Bare onsdag ble det meldt om bortimot 30 drepte over hele landet.

Det er Ban Ki-moon som har nominert Mood til stillingen. Ban Ki-Moon er generalsekretær for FN. Hvis ingen land protesterer innen 24 timer, blir Mood formelt utnevnt fredag.

Mood har allerede avtalt med regjeringen i Syria om å sende observatører til landet. Det skjedde tidligere i april. Men det har ikke ført til slutt på volden.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå