Verden

– Miljøet blir glemt på toppmøtet i Rio

Verdens ledere er samlet i Rio de Janeiro i Brasil for å snakke om miljø og utvikling. Men de glemmer miljøet, mener Gro Harlem Brundtland.

Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er med på toppmøtet i Rio. Der snakker landene i verdens-organisasjonen FN om miljøet. Brundtland var også med da FN hadde samme type møte i Rio for 20 år siden. Da bidro hun til å knytte spørsmål om miljø og utvikling sammen.

Brundland var tidligere leder for en FN-gruppe. Gruppa laget en rapport om hvordan verden kan løse problemene med miljø og fattigdom. De leverte rapporten i 1987. Der skrev Brundtland mye om bærekraftig utvikling. Det betyr å jobbe for utvikling så folk får det bedre, uten å ødelegge miljøet. Men nå snakker lederne i Rio bare om utvikling. De glemmer miljøet, mener hun.

Det er skrevet et forslag til et dokument som møtet i Rio skal bestemme.

– Det jeg føler, er at de har glemt miljøet. Forslaget handler nesten bare om utvikling, sier Brundtland til nyhetsbyrået NTB.

Nordmannen mener også at dokumentet er langt. Hun synes det ikke gir et klart og tydelig bilde av hva landene på møtet egentlig er blitt enige om.

Stemningen på årets toppmøte er svært forskjellig fra den første konferansen, ifølge Brundtland.

– Forventningen den gangen var at vi skulle få et viktig gjennombrudd. Folk ville finne en ny måte å tenkte på, sier hun.

Flere viktige avtaler ble bestemt på den første Rio-konferansen. Blant annet ble de enige om en avtale om klima.

– Hadde vi fått gjort det vi ville da, så ville vi ikke vært der vi er i dag, sier Brundtland. Hun mener krisen i økonomien i Europa har gjort det vanskelig å komme videre i forhandlingene denne gangen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå