Verden

Palestinerne fikk ja i FN

Palestinerne fikk ja til å bli oberservatør-stat i FN. 138 av landene i Hovedforsamlingen stemte for, mens bare 9 land stemte imot.

Palestinerne kunne feire torsdag. De fikk ja til å bli observatør-stat i verdens-organisasjonen FN. Det ble bestemt av Hovedforsamlingen. Palestinerne kan nå være med på FNs møter. De får rett til å si hva de mener om saker, men de får ikke stemme.

– Dette er virkelig en historisk dag. Det er et skritt på veien mot palestinsk uavhengighet, sa palestinernes president Mahmoud Abbas.

138 av landene i Hovedforsamlingen stemte ja til å gi de palestinske områdene status som observatør-stat. 9 land stemte imot, mens 41 land ikke stemte. Norge var blant landene som stemte ja.

LES MER HER: Norge sier ja til Palestina i FN

USA var skuffet etter avstemningen. Det sa USAs utenriksminister Hillary Clinton torsdag kveld

– Vi har vært tydelige på at det kun er gjennom direkte forhandlinger at palestinerne og Israel kan oppnå den freden de begge fortjener, sa Clinton.

Clinton og USA mener at dette vil gjøre det vanskeligere å skape fred i Midtøsten.

Frankrike, Spania og Italia var blant landene som stemte ja. Canada, Tsjekkia, Panama og flere små stillehavsstater stemte nei.

Den israelske regjeringen kritiserte FN-vedtaket. Statsminister Benjamin Netanyahu mener at målet om en palestinsk stat er blitt fjernere enn før.

Israel har tidligere truet med å straffe palestinerne dersom de søkte om å bli observatør-stat.

Den israelske regjeringen er spesielt redd for at palestinerne skal bruke statusen til å gå til sak mot Israel. Det kan skje i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Palestinerne kan be Haag-domstolen om å granske Israel.

En gruppe amerikanske senatorer truer med å stanse all økonomisk støtte til palestinerne hvis de gjør dette.

Flere timer før det skulle stemmes, samlet folk seg på Yasser Arafat-plassen i Ramallah på Vestbredden. Da resultatet var klart ble det sendt opp fyrverkeri. Lykkelige palestinerne klemte hverandre og ropte «Gud er stor».

– Det føles så godt, det er nesten ikke mulig å beskrive. Det er som om vi har nådd enden av en mørk tunnel, sa Laila Jaman i Ramallah.

Også på Gazastripen ble det feiret. Bevegelsen Hamas har makten på Gazastripen. Hamas var lenge i mot å søke om å bli observatør-stat. Men de endret mening tidligere denne uken. Torsdag kaldte de vedtaket for en seier.

Khaled Meshaal er leder i Hamas. Han sa at han tror vedtaket kan gjøre det lettere å skape fred mellom Hamas og myndighetene på Vestbredden.

Også Mahmoud Abbas håper at det skjer. Men det blir ingen enkel jobb, mener han.

– Jeg vil ikke ødelegge gleden over seieren vår nå i kveld. Men veien foran oss er fortsatt vanskelig, sa Abbas.