Verden

Tror Sandbergs telefon har blitt hacket

Tidligere etterretnings-sjef tror Iran har brutt seg inn i Per Sangbergs telefon.

Iranske myndigheter har hacket fiskeriminister Per Sandbergs mobiltelefon, tror Kjell Grandhagen. Han er tidligere sjef for Etterretnings-tjenesten (E-tjenesten). De jobber med å samle inn informasjon som er viktig for landet. Sandberg dro nylig på ferie til Iran. Han hadde med seg sin jobbtelefon.

– Iranske myndigheter har vært kjent med at Sandberg kom. Iransk etterretning er veldig flinke. De har hatt alle muligheter til å hacke mobilen hans. Det sier den tidligere etterretnings-sjefen til Dagsrevyen på kanalen NRK. Å hacke er å bryte seg inn digitalt for å få tilgang til informasjon.

Sandberg har sagt at telefonen lå i bagasjen store deler av turen.

Iranske myndigheter vil være veldig interessert i i innholdet på en norsk statsråds telefon. Det sier Grandhagen.

– På en mobiltelefon som Sandbergs så ligger det ganske mye informasjon. De vil være interessert i alle hans kontakter. De vil være interessert i mobiltelefonnummer, epostadresser, kalenderen, meldinger. Og i det hele tatt hele hans aktivitet på nettet, sier Grandhagen.

På Sandbergs telefon var det et system for behandling av saker. Det bekreftet Fiskeridepartementet torsdag. I systemet er det hemmelig informasjon. Det er om alt fra saker som er til behandling til notater fra regjeringen.

– Det gjør det bare enda mer alvorlig. Og det viser hvorfor det er nødvendig med veldig strenge regler for sikkerhet. Det er når politikere og embetsmenn drar inn i slike områder, sier han.

Grandhagen mener statsråden har hatt dårlig dømmekraft.

– Iran er på E-tjenestens og Politiets sikkerhets-tjenestes liste over steder med risiko. Han har trodd at en statsråd kan reise på en privat reise til et slikt land. Han er vel den eneste i verden som tror at en statsråd kan gjøre det. Han har vært naiv og har hatt veldig dårlig dømmekraft, mener Grandhagen.

Sanberg har fått mye kritikk for sin reise til Iran. Han dro dit sammen med sin norsk-iranske kjæreste. Hun driver et selskap som skal selge fisk og sjømat til utlandet. Statsminister Erna Solberg har sagt at Sandberg brøt reglene under turen. Han skulle sagt ifra til regjeringen før han dro. Isteden varslet han om at han var i Iran to dager etter at han kom dit.

Siste utgave

På forsiden nå