Verden
Bilde 1 av 5

Drepende varme skapte nye rekorder

Det er varmt i Portugal, Spania og Frankrike. Rekorder blir slått, men det har faktisk vært varmere.

En hetebølge plager Europa. Spania, Portugal og Frankrike sliter mest. Folk blir bedt om å holde seg inne. Mange våger seg ikke ut engang, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er fryktelig. Vi er fra Canada og har aldri før kjent slik varme, sier turisten Paul Snell.

Sør i Portugal sliter brannfolk med å få kontroll på skogbranner. 800 brannfolk jobber rundt byen Monchique i regionen Algarve. Det er en populær region blant turister.

Minst tre personer døde av heteslag i Spania. I Frankrike måtte fire atomreaktorer stenge. Årsaken er at vannet i naturen er for varmt. Vann fra elver blir bruk til å kjøle ned reaktorene. Også Frankrike sliter med skogbranner. I Nederland meldes det om asfalt som smelter. I Tyskland har fisk dødd fordi vannet er for varmt.

Hetebølgen skyldes varm luft som strømmer nordover fra Afrika. Fortsatt er det varmt noen steder. I byen Badajoz i Spania er det 41 grader mandag. Byen Alvega i Portugal har 36 grader mandag. Men den verste varmen er over og temperaturene blir normale igjen.

Varmen i tall

44 grader. Så varmt var det i hovedstaden Lisboa i Portugal lørdag. Aldri har det vært målt varmere temperatur i byen. Den gamle rekorden fra 1981 var på 43 grader.

46.8 grader. Så varmt var det i byen Alvega midt i Portugal lørdag. Dette var landets varmeste temperatur.

47,4 grader. Det er den nasjonale rekorden for Portugal. Rekorden ble satt i området Amareleja i 2003. Den står fortsatt.

44.7 grader. Det var den varmeste temperaturen målt i Spania lørdag. Den ble målt i byen Badajoz i regionen Extremadura,

47.3 grader. Det er den nasjonale rekorden for Spania. Rekorden ble satt i området Córdoba i 2017.

48 grader. Det er rekorden for varme i Europa. Den ble målt i Aten i Hellas i 1977. Rekorden står fortsatt.

Kilder: NRK, nyhetsbyrået AP, nyhetsbyrået NTB

Siste utgave

På forsiden nå