Verden

Advarer mot å ofre demokratiet

Flere europeiske politikere er bekymret. De mener at demokratiet og menneske-rettigheter må beskyttes. De kan bli rammet av strenge korona-tiltak.

En gruppe med ledere fra 13 land er veldig bekymret. De leder 13 av landene som er medlemmer i Den europeiske union (EU). De advarer mot noe av det som gjøres for å stoppe viruset korona. Politikerne sier demokrati og menneske-rettigheter er i fare.

– Krisetiltakene må være begrenset. Det må være helt nødvendige tiltak. De må være passe strenge og ha kort varighet. De må være kontroller ofte. Og de må følge lover og prinsipper, sier gruppen.

Ingen land er nevnt i advarselen. Men Ungarn har fått mye kritikk de siste dagene. De har blitt kritisert av mange land. Årsaken er den nye unntaks-loven parlamentet vedtok på mandag. Den gir statsministeren mye mer makt. Statsministeren i Ungarn heter Vitkor Orbán. Han mener loven trengs for å stoppe spredningen av viruset korona.

Parlamentet mener viruset fører til en krise. Orbán får selv bestemme når krisen er over. Derfor kan han selv bestemme hvor lenge loven skal gjelde. Det er også bekymringer for presse-friheten i Ungarn. De som sprer "falske nyheter" om viruset kan få fem års fengsel. Det kan også de som skriver "falske nyheter" om det som gjøres for å stoppe viruset.

Ursula von der Leyen er en av lederne i EU. Hun er kritisk til det som skjer. Men hun unngår å nevne Ungarn. Hun mener ytrings-frihet er avgjørende for et demokrati. Det samme er pressefrihet. Det skriver hun på det sosiale mediet Twitter.

Det er ledere fra disse landene som er bekymret:

Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal Spania og Sverige.

Siste utgave

På forsiden nå