Verden

Kina sier de vil ha mer sensur av internett i Hongkong

Kina vil vite mer om hvem som gjør hva på internett i Hongkong. Men de største nettsidene sier nei til Kina. De vil vente med å gi ut slik informasjon.

Google og Facebook har allerede sagt nei. De vil ikke samarbeide med Hongkong. Nå sier Linkedin og Zoom det samme. Mange internett-selskaper nekter å si hva folk gjør på deres nettside. De vil heller ikke si hvem som bruker nettsiden.

Les også: Flyktet fra Hongkong

Kina har laget en ny sikkerhetslov for Hongkong. De vil at mange regler som gjelder i resten av Kina også skal gjelde i Hongkong. En av tingene er sensur. Det har vært vanlig på internett i resten av Kina i lang tid. Det skriver de i et dokument på 116 sider. Det ble presentert av Kina mandag.

I den nye loven er det skrevet at hva som skal til for å be om informasjon Da må myndighetene søke hos hvert selskap som har en nettside. Det kan for eksempel være Alphabet som eier Google. Da kan de be om hjelp til å få identifisert en person. De kan også be om hjelp til å avkode den informasjonen de ønsker fra siden.

Les også: Dette gir du bort på Facebook

Selskapene sier de vil vente med å svare på slike søknader. De vil vente på råd fra USA og flere andre. Men også selskaper fra Kina sier nei til å fortsette i Hongkong. De som står bak appen TikTok sier tirsdag at de vil slutte å tilby den i Hongkong. Den er eid av ByteDance. Det er datafirma fra Kina. De sier også at årsaken er den nye loven.

Men Tiktok har liten tillit i USA. Mike Pompeo er utenriksminister i USA. Han sier Trump og administrasjonen ser på muligheten for å forby appen i USA.

– USA vil ta riktig avgjørelse med tanke på kinesiske apper folk har på mobiltelefonene sine. Jeg skal ikke snakke for presidenten, men det er en reell mulighet for at vi kan komme med et forbud, sier Pompeo.

Les også: Kina raser mot USA

Mange er uenige i loven. Med den ble gyldig 30. juni i år. Den handler om å stoppe folk fra å gjøre ting som myndighetene mener kan splitte Kina. Terror og "annen oppførsel" som kan true landet blir også rammet av den nye loven. Mange er redd for at loven kan bli misbrukt.  De tror at aktivister kan bli straffet for meningene de har.

Politiet i landet skal få mer makt. Det gjelder særlig i saker der den nye sikkerhetsloven gjelder.

Det har vært mange protester mot at Hongkong blir mindre uavhengig fra Kina. Noen vil også ha et helt uavhengig Hongkong. De to gruppene kan bli straffet med den nye loven.

Les også: Dette blir forbudt i Hongkong

Les mer: Ny lov om sikkerhet i Hongkong

Carrie Lam er leder i Hongkong. Hun ber om at folk som bryr seg om demokratiet lar være å gjøre motstand.

– Regjeringen i Hongkong kommer til å bruke denne loven med kraft. Jeg advarer de radikale mot å prøve å bryte loven. Det vil bli svært alvorlige konsekvensene, sier hun ifølge nyhetsbyrået AFP. Men hun nekter for at loven kan bety at det blir slutt på at Hongkong kan få bestemme mye selv.

– Jeg er svært trygg på det. Jeg tror det vil bli mer tro på både tanken om «ett land, to systemer» og Hongkongs framtid, sier Lam.

Siste utgave

På forsiden nå