Verden
Bilde 1 av 3

– Himmelen er blitt rød

Branner herjer i California. Ved Los Angeles er det målt 49 grader. Varmen slår rekorder - og det øker faren for skogbrann.

Det er unntakstilstand i California. Årsaken er den såkalte Creek Fire. Brannen startet fredag og vokste raskt. Rundt fylket Fresno er veier stengt og folk evakuert. Det skriver Reuters.

– Himmelen er blitt rød. Det ser ut som Mars der ute, fortalte Jack Machado. Søndag hjalp han venner med å fjerne propan-tanker fra bygninger nær Shaver Lake.

Brannen hadde dekket innsjøen med røyk. Det var svært dårlig sikt i området.

Over 200 personer ble søndag evakuert nord for Fresno. DE ble fløyet ut med helikopter. Samme dag ble det satt varme-rekorder i Los Angeles og i byen Paso Robles. Temperaturen steg til nesten femti grader disse stedene.

Les også: Mer enn 200 personer ble reddet ut fra brann

Den ekstreme varmen bidrar til å øke brannfaren. California er inne i en av sine verste skogbrann-perioder noensinne.

Brannene som fortsatt pågår, har svidd av flere titusen hektar. Mange er evakuert vekk fra områder rammet av Creek Fire. Det er meldt om to personer med alvorlige skader.

En av de andre brannene, El Dorado Fire, ble startet på en fest. Her skal det ha blitt brukt pyro-teknikk for show. Det sier brannvesenet i San Bernardino.

Klimaendringene har bidratt til å øke risikoen for skogbranner i California.

Det har også strømnettet, som mange steder er gammelt og i dårlig forfatning. Noen av de største brannene i delstaten de siste årene er blitt startet av feil på strømnettet.

California har vært rammet av flere skogbranner de siste årene. Fra våren til sent på høsten er det vanligvis tørt og varmt vær. Det er også en del vind. Det gjør at skogbranner ofte bryter ut i delstaten i denne perioden.

Siste utgave

På forsiden nå