Verden

"Chester," an extremely rare white tiger (Panthera tigris) rests on a bamboo platform in his enclosure at Sydney's Taronga Zoo 27 October while being monitored for the endangered species breeding programme. The programme is helping rescue the species from extinction with the zoo's female Sumatran tiger "Selatan" pregnant again with three cubs expected within the next few weeks."CHESTER", EN EKSTREMT SJELDEN HVIT TIGER SLAPPER AV I EN DYREPARK I SYDNEY. DET ER NÅ SATT IGANG ET PROGRAM FOR Å TA VARE PÅ BESTANDEN GJENNOM KUNSTIG BEFRUKTNING.

Krever slutt på «krigen mot naturen»

Mennesker ødelegger naturen. Det baner vei for at sykdommer som covid-19 kan vokse fram, sier António Guterres. Han er general-sektrær i FN.

Mennesker må slutte å krige mot naturen, sier António Guterres fra FN (De forente nasjoner).

– Vår ubalanse med naturen gjør at dødelige sykdommer som hiv/aids, ebola og nå covid-19 dukker opp. Dette er sykdommer vi har lite eller intet forsvar mot.

Det sa Guterres da han åpnet FNs aller første topp-møte om krisen som handler om mangfold i naturen.

Verdens ledere må endre kurs og endre vårt forhold til naturen, mener FN-sjefen.

– Naturens forvitring er ikke bare en miljø-sak. Det handler også om økonomi, helse, sosial rettferdighet og menneske-rettigheter, sa Guterres onsdag.

Les også: – Vi ødelegger dyras levesteder

Han viser til at 60 prosent av alle kjente sykdommer overføres fra dyr til mennesker. Det samme gjelder 75 prosent av alle nye infeksjons-sykdommer.

– Dette viser den intime forbindelsen mellom vår planets helse og vår egen, sa Guterres.

Han mener måten vi ødelegger naturen på, kan skape konflikter og spenninger i politikk.

– Likevel blir miljø-helse altfor ofte oversett eller dysset ned av andre offentlige sektorer, sier Guterres.

Han slo fast at verdens land har mislyktes med å beskytte planeten.

10. september kom en nedslående rapport fra WWF. Tapene av natur har vært enorme de siste årene. Rapporten varsler om en pågående naturkrise.

Verdens dyre-bestander i snitt er redusert med 68 prosent siden 1970. Én million arter står i fare for utryddelse.

Få dager senere la FN fram en rapport som viste at ingen av de 20 Aichi-målene er nådd. Dette er mål som 190 land forpliktet seg til i 2010, for å redde det biologiske mangfoldet innen 2020.

Onsdagens FN-toppmøte foregikk for det meste digitalt. Over 100 stats- og regjerings-sjefer jobbet med å legge en strategi for de neste ti årene.

– Tapet av natur utgjør en stor trussel mot menneskets overlevelse og utvikling. Det sa Kinas president Xi Jinping. Han oppfordret menneskeheten til å gjøre planeten om til et «vakkert hjemland».

Erna Solberg og 63 andre statsledere har nå signert en erklæring. Der forplikter de seg til en rekke tiltak innen miljøvern fram mot 2030.

I forkant av toppmøtet lovet lederne i over 70 land å reversere tapene av natur-habitater. De vil kutte ned på plastforurensning i havet og stanse ulovlig handel med ville dyr. De forpliktet seg også til å jobbe for renere luft.

Den svenske klima-aktivisten Greta Thunberg påpekte at det er enkelt å komme med løfter.

– Alle vil redde naturen og redde klimaet. Når det kommer til reell handling, svikter de imidlertid hver eneste gang. Det skrev hun på Twitter.

Blant de øvrige deltakerne på FN-møtet var Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron.

Mer fra Verden

På forsiden nå