Verden

Derfor skaper denne russeren bråk

Aleksej Navalnyj dro hjem til Russland igjen. Det tok ikke lang tid før de pågrep ham. Flere land raser.

I fjor ble Aleksej Navalnyj akutt syk på et fly. Russeren skal ha blitt forgiftet med giftstoffet novitsjok.

Tyskland tok siden imot ham. Der fikk han behandling og overlevde. Søndag dro Navalnyj tilbake til hjemlandet Russland for første gang. Nesten et halvt år etter at han ble syk.

Der pågrep myndighetene ham med én gang. Årsaken skal være en dom for bedrageri fra 2014. Navalnyj har anklaget dem for å prøve å drepe ham. Russland nekter for dette.
– Da ville han i så fall vært død, skal president Vladimir Putin ha sagt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Russland etterforsker Navalnyj. Etterforskere mener han har stjålet penger fra egne organisasjoner.

Flere land fordømmer uansett pågripelsen søndag. Blant annet Tyskland, USA og Storbritannia.
– Han må løslates nå, krever britenes utenriksminister.

En talsperson i Russland svarer. Han ber Vesten i stedet passe på sine egne problemer.

44-åringen Navalnyj er en kjent politiker i Russland. Han er kritisk til Putin og regimet. Navalnyj ville utfordre ham i valget i 2018. Men han ble ikke godkjent.

Navalnyj er ikke alene. Andre politikere i opposisjon møter kraftig motstand. De sliter med å nå ut. Staten kontrollerer mye av mediene. Dessuten stopper ofte politiet demonstrasjoner, skriver NTB.

Motstandere av de som styrer Russland, lever farlig. Det har historien vist gang på gang.

I 2018 ble Sergej Skripal og datteren funnet bevisstløse. Det skjedde i en by i Storbritannia. Også disse to skal ha blitt forgiftet. Skripal var dømt for forræderi i Russland. Men han ble siden utlevert til Storbritannia. Begge to overlevde. Russland fikk skylda for forgiftningen.

Også Aleksandr Litvinenko ble forgiftet. Han jobbet en gang for russisk sikkerhets-tjeneste. Litvinenko var ikke like heldig. Han døde i 2006. Han hevdet at Putin og Russland gjorde det, melder Filter Nyheter. Russerne nektet igjen. Litvinenko var også en kritiker av russiske myndigheter.

Boris Nemtsov ble drept mens han gikk over en bro. Det skjedde i Moskva i Russland i 2015. Han var en krass kritiker av Putin.

Russland dømte fem menn. En soldat fra Tsjetsjenia fikk 20 års fengsel for drap.

Siste utgave

På forsiden nå