Verden

Mange har mistet tillit til politiet i USA

Videoer og hendelser der politiet har brukt vold og våpen har ført til store demonstrasjoner i USA.

Den siste tiden har det vært mange protester mot politiet i USA. Mange mener politet behandler folk urettferdig og ulikt.

I disse dager kommer dommen mot politimannen som skal ha drept George Floyd. Den 45 år gamle tidligere politimannen Derek Chauvin er tiltalt for drap. Floyd døde etter at Chauvin presset kneet sitt mot Floyds hals i over ni minutter. Det skjedde i Minneapolis 25. mai i fjor.

Floyd-saken har skapt reaksjoner i hele verden. Det har vært demonstrasjoner mot diskriminering og rasisme i USA. Mange personer har stått fram og fortalt om vold mot svarte.

Under rettssaken mot Chauvin har deler av sentrum av Minneapolis vært stengt. Nasjonalgarden har passet på at det ikke blir opptøyer. De er redde for hva som kan skje hvis Chauvin blir frikjent.

Videoen som viser at Chauvin holder kneet på Floyds hals har vært viktig i saken. I ettertid har det kommet fram flere videoer som viser hvordan politiet i USA behandler folk.

Forrige søndag skjøt en politikvinne den svarte 20-åringen Daunte Wright. Det ble filmet av et kamera på uniformen til politikvinnen. Hun sa at hun tok feil da hun brukte våpenet til å skyte. Egentlig mente hun å bruke et våpen som gir elektrosjokk.

Videoene har fått følger. Protester førte til at både politibetjenten som skjøt Wright og politisjefen i Minneapolis sluttet i jobbene sine.

En annen video viser at 13 år gamle Adam Toledo ble skutt i Chicago. Toledo er mexicansk-amerikansk. Han ble skutt av politiet etter at han hadde lagt fra seg et våpen.

Videoene av blant annet Floyd og Toledo har blitt sammenlignet med hvordan politiet behandler aggressive hvite menn.

Til å sammenligne har flere brukt denne hendelsen: I en by utenfor Minneapolis ble en politimann angrepet av en hvit mann i 60-årene. Han angrep politimannen med en hammer. Og slepte ham etter en bil i høy fart.

Mannen ble pågrepet. Men ingen politifolk skjøt mot ham. Noen mener dette viser at politiet har fordommer og behandler folk forskjellig.

Videoene og flere episoder der folk er skutt og drept av politiet, har gjort at mange ikke stoler på politiet i USA.

Det har vært protester og hard kritikk mot politiet. Likevel er det få som tror at ting vil endre seg med det første.

– Jeg føler at dette er en lang kamp, sier Selena McKnight. Hun er en lokal aktivist i Minneapolis som har deltatt i flere protester mot rasisme og politivold den siste tiden.

Hun tviler på at videoene vil gjøre at ting endrer seg.

– Vi tror kanskje at alle disse videoene kan gi forandring. Men det viser bare hva vi har visst at har foregått lenge, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå