Verden

Gjengvold har drevet folk på flukt

Tusenvis kvinner og barn er drevet på flukt i Haitis hovedstad Port-au-Prince de siste ukene. Det er gjengvold og kriminalitet som har ført til dette.

En økning i gjengvold og kriminalitet har drevet flere tusen mennesker på flukt. 8.500 kvinner og barn har flyktet fra hovedstaden i Haiti, Port-au-Prince. Dette er tall fra de siste to ukene.

– Vi er vitne til en ekstremt bekymringsfull forverring av sikkerheten til folket. Det kommer frem i en uttalelse fra hjelpe-organisasjonen Leger Uten Grenser.

I løpet av de siste månedene har 14.000 mennesker flyktet fra hovedstaden. Situasjonen blir beskrevet som en geriljakrig. Det beskriver den internasjonale-organisasjonen de forente nasjoner (FN). Gjengangrepene har også blitt rettet mot politistasjoner. Flere av politibetjenter har blitt drept under angrepene.

– I en tid hvor vi skulle ha hatt mere kapasitet til hjelp med korona og andre behov. Nå sliter vi med å kunne holde åpent. Årsaken er gjengvolden og vi føler oss utrygge. Det står det i uttalelsen fra Leger Uten Grenser.

Gjengene kontrollerer rundt 60 prosent av områdene i Haiti. På tre år er det blitt utført tolv massakrer i områdene. Bare på to dager i måneden juni mottok krisesenteret over 40 pasienter med skuddskader. Helse-personell på senteret måtte selv passe seg fra skuddene.

– Det er det verste jeg har sett. Gjengene har så mye makt. Det sier Pierre Espérance. Han er sjef for en nasjonal menneske-rettighetsgruppe.

De forventer volden vil fortsette fremover. I september og november er det valg i Haiti. Mange mener at gjengene forsøker å påvirke valget. De fremmer de kandidatene de mener passer best. Og angriper nabolag som organiserer demonstrasjoner mot Jovenel Moise. Som er president av Haiti i dag.

Det vil være fullstendig umulig å gjennomføre valget i Haiti, sier Espérance.

---

Kort om saken

  • 8.500 kvinner og barn er på flukt fra hovedstaden i Haiti, Port-au-Prince. De flykter for at det har vært en økning i gjenvold. Dette er tall fra de siste to ukene.
  • I løpet de siste månedene har 14.000 mennesker blitt drevet på flukt.
  • Det skal være valg i Haiti til høsten. Enkelte tror ikke valget kan gjennomføres.
  • De kriminelle gjengene kontrollerer 60 prosent av områdene på Haiti.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå