Verden
Gjenger og kriminelle grupper dominerer store deler av Haiti, og mange er frustrerte for at ingen står opp mot gjengene. Her holder en demonstrant opp en plakat som oppfordrer folk til å stanse støtten til gjenger. Foto: Dieu Nalio Chery / AP / NTB

Gjengvold har drevet folk på flukt

Tusenvis kvinner og barn er drevet på flukt i Haitis hovedstad Port-au-Prince de siste ukene. Det er gjengvold og kriminalitet som har ført til dette.

En økning i gjengvold og kriminalitet har drevet flere tusen mennesker på flukt. 8.500 kvinner og barn har flyktet fra hovedstaden i Haiti, Port-au-Prince. Dette er tall fra de siste to ukene.

– Vi er vitne til en ekstremt bekymringsfull forverring av sikkerheten til folket. Det kommer frem i en uttalelse fra hjelpe-organisasjonen Leger Uten Grenser.

I løpet av de siste månedene har 14.000 mennesker flyktet fra hovedstaden. Situasjonen blir beskrevet som en geriljakrig. Det beskriver den internasjonale-organisasjonen de forente nasjoner (FN). Gjengangrepene har også blitt rettet mot politistasjoner. Flere av politibetjenter har blitt drept under angrepene.

– I en tid hvor vi skulle ha hatt mere kapasitet til hjelp med korona og andre behov. Nå sliter vi med å kunne holde åpent. Årsaken er gjengvolden og vi føler oss utrygge. Det står det i uttalelsen fra Leger Uten Grenser.

Gjengene kontrollerer rundt 60 prosent av områdene i Haiti. På tre år er det blitt utført tolv massakrer i områdene. Bare på to dager i måneden juni mottok krisesenteret over 40 pasienter med skuddskader. Helse-personell på senteret måtte selv passe seg fra skuddene.

– Det er det verste jeg har sett. Gjengene har så mye makt. Det sier Pierre Espérance. Han er sjef for en nasjonal menneske-rettighetsgruppe.

De forventer volden vil fortsette fremover. I september og november er det valg i Haiti. Mange mener at gjengene forsøker å påvirke valget. De fremmer de kandidatene de mener passer best. Og angriper nabolag som organiserer demonstrasjoner mot Jovenel Moise. Som er president av Haiti i dag.

Det vil være fullstendig umulig å gjennomføre valget i Haiti, sier Espérance.

---

Kort om saken

  • 8.500 kvinner og barn er på flukt fra hovedstaden i Haiti, Port-au-Prince. De flykter for at det har vært en økning i gjenvold. Dette er tall fra de siste to ukene.
  • I løpet de siste månedene har 14.000 mennesker blitt drevet på flukt.
  • Det skal være valg i Haiti til høsten. Enkelte tror ikke valget kan gjennomføres.
  • De kriminelle gjengene kontrollerer 60 prosent av områdene på Haiti.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå