Verden

Må lokkes til å ta vaksine

Russerne er blitt forsøkt lokket med gratis grønnsaker. Muligheten til å vinne bil og leiligheter. Men de lar seg ikke lokke.

Planen var at 30 millioner russere skulle vært vaksinert innen juli. Men hittil har 21 millioner fått første dose. Dette utgjør kun 14% av landets befolkning. Russland har 146 millioner innbyggere.

Russland var først ute med å godkjenne en korona-vaksine. Sputnik-vaksinen ble godkjent i desember. Og vaksineringen startet raskt etter. Mens andre land er på vei tilbake til en mer normal hverdag, går Russland motsatt retning.

Mandag ble det meldt 234 døde av korona. 124 personer i Moskva, og 110 døde i St. Petersburg. Sistnevnte er også vertsby for europa-mesterskapet i fotball.

Noen skylder på russernes avslappet forhold til korona-reglene. Mens andre mener skepsis til vaksiner, er en årsak. Situasjonen blir ikke bedre av at statskanalen har framstilt andre vaksiner som farlige.

– De skrøt så mye av Sputnik-vaksinen at folk ikke stoler på den. Deretter startet de en rekke tiltak som var et forsøk på å få det til å se ut som om regjeringen hadde alt under kontroll. Og at pandemien ikke var noen stor sak. Nå er de i en situasjon, ikke overraskende, der ingen vil vaksinere seg, og den indiske varianten har etablert seg i landet. Det sier Judy Twigg. Hun er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Virginia.

Den trege vaksineringen har ført til at myndighetene krever at bedrifter må vaksinere sine ansatte. I Moskva blir du permittert uten lønn dersom du ikke ønsker å ta vaksine. Flere ansatte mener at det er snakk om diskriminering av folk som ikke er vaksinert.

– Jeg hører ofte at de ikke ønsker å ta vaksine. At de er redde for å gjøre det. Men hvis det er restriksjoner, og det er et krav for å kunne reise. For offentlige tjenester, eller på arbeid. Da sier de ja. Det sier Denis Volkov. Han er insitutt-leder.

Like etter at ordføreren i Moskva sa at russerne måtte ta vaksine, økte antall nettsøk etter falske vaksinepass.

---

Kort om saken

  • Russland er inne i en tredje smittebølge. Den indiske varianten er utbredt.
  • Kun 14% av befolkningen har fått vaksine. Skepsis til vaksinen har mye av skylden.
  • Sputnik-vaksinen var den første vaksinen som ble godkjent.

---Siste utgave

På forsiden nå