Planen var at 30 millioner russere skulle vært vaksinert innen juli. Men hittil har 21 millioner fått første dose. Dette utgjør kun 14% av landets befolkning. Russland har 146 millioner innbyggere.
Russland var først ute med å godkjenne en korona-vaksine. Sputnik-vaksinen ble godkjent i desember. Og vaksineringen startet raskt etter. Mens andre land er på vei tilbake til en mer normal hverdag, går Russland motsatt retning.
Mandag ble det meldt 234 døde av korona. 124 personer i Moskva, og 110 døde i St. Petersburg. Sistnevnte er også vertsby for europa-mesterskapet i fotball.
Noen skylder på russernes avslappet forhold til korona-reglene. Mens andre mener skepsis til vaksiner, er en årsak. Situasjonen blir ikke bedre av at statskanalen har framstilt andre vaksiner som farlige.
– De skrøt så mye av Sputnik-vaksinen at folk ikke stoler på den. Deretter startet de en rekke tiltak som var et forsøk på å få det til å se ut som om regjeringen hadde alt under kontroll. Og at pandemien ikke var noen stor sak. Nå er de i en situasjon, ikke overraskende, der ingen vil vaksinere seg, og den indiske varianten har etablert seg i landet. Det sier Judy Twigg. Hun er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Virginia.
Den trege vaksineringen har ført til at myndighetene krever at bedrifter må vaksinere sine ansatte. I Moskva blir du permittert uten lønn dersom du ikke ønsker å ta vaksine. Flere ansatte mener at det er snakk om diskriminering av folk som ikke er vaksinert.
– Jeg hører ofte at de ikke ønsker å ta vaksine. At de er redde for å gjøre det. Men hvis det er restriksjoner, og det er et krav for å kunne reise. For offentlige tjenester, eller på arbeid. Da sier de ja. Det sier Denis Volkov. Han er insitutt-leder.
Like etter at ordføreren i Moskva sa at russerne måtte ta vaksine, økte antall nettsøk etter falske vaksinepass.
---
Kort om saken
- Russland er inne i en tredje smittebølge. Den indiske varianten er utbredt.
- Kun 14% av befolkningen har fått vaksine. Skepsis til vaksinen har mye av skylden.
- Sputnik-vaksinen var den første vaksinen som ble godkjent.
---