Verden

Kan ende opp med å ikke ha tilgang til vann

Over 12 millioner mennesker kan miste tilgangen til vann, elektrisitet og mat. En rapport viser at Syria og Irak vil få store problemer fremover.

Store deler av Irak og Syria opplever tørke. Høye temperaturer og nesten ikke noe regn ødelegger for matproduksjon. Det blir mindre vann, som igjen ødelegger for elektrisiteten.

Mer enn fem millioner mennesker er avhengige av elver i Syria. Det samme gjelder for Irak. Det viser en rapport som er publisert av flere hjelpe-organisasjoner.

– Mangelen på vann og matproduksjon for milioner av syrere og irakere er ikke langt unna. Det sier Carsten Hansen i rapporten. Han er regiondirektør for Flyktningehjelpen.

– Med hundre tusen mennesker som fortsatt er på flukt, vil denne vannkrisen snart bli en katastrofe, sier Hansen.

Tørken som er i Syria er den verste på over 70 år. Flere områder har folk fått diaré. Årsaken er mangelen på vann og skittent vann. Dette gjelder i områdene Hassakeh, Aleppo, Raqqa og Deir ez Zour

30 kilometer fra Hassakeh ligger Al Sebat. Der har folk blitt nødt til å forlate hjemmene sine for at det har vært for varmt.

– Vi har opplevd en ekstremt intens bølge med tørke. Bøndene har ikke fått dyrket noe mat. Og vi har ikke noe våre dyr kan drikke for å holde seg i live. Det sier Abdallah. Han er stammeleder i Al Sebat.

– Det er trist at vi må forlate hjemmene våre. Vårt land vil bli lagt i ruiner, sier han.

I Irak har flere bøndene også problemer. De mangler vann og strøm. I området som hete Nineveh har hveteproduksjonen sunket med 70 prosent.

Enkelte familier i Anbar er nødt til å betale over 700 kroner i måneden for vann. Svært få familier har råd til dette.

– Krisen vil bare øke. Vi har ikke mye tid til overs. Vi må finne løsninger som fungerer. Slik at de får tilgang til vann og mat. Også får generasjonene fremover. Det sier Gerry Garvey. Han er regiondirektør for det dansk flyktninghjelps egen avdeling for Midtøsten.

---

Kort om saken

  • Store deler av Irak og Syria opplever tørke.
  • Tørken fører til at folket mangler vann som igjen ødelegger for elektrisiteten. Bøndene sliter også med å dyrke mat.
  • Krisen kan påvirke for over 12 millioner mennesker.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå