Den 6. september var demonstranter samlet i gatene i byen Cetinje, i Montenegro. De hadde blokkert veiene med steiner og bildekk. De kastet flasker og stein etter politiet. De ville hindre en ny biskop i å bli valgt som ny kirkeleder i landet. I Montenegro blir denne lederen kalt for en “metropolitt”. Den nye metropolitten Joanikije er en omstridt person.
Klar Tale har snakket med Dusan Pajovic. Han var en av dem som protesterte. Han føler seg urettferdig behandlet av regjeringen.
– De prøver å si at Montenegro ikke eksisterer. Joanikije representerer ikke oss, men Serbia. Jeg vil alltid være imot denne kirken, sier han.
Demonstrantene ble møtt med tåregass fra politiet. Både demonstranter og politimenn ble skadet. Joanikije måtte bli flydd inn i helikopter. Seremonien skjedde som planlagt. Imens fortsatte protestene utenfor.
Uroen skyldes en gammel konflikt. Landet Jugoslavia ble oppløst i 1992. Da ble Milo Đukanović ble president i Montenegro. Det har han fortsatt å være til i dag. Frem til 2006 var landet i union med Serbia. Så ble Montenegro et selvstendig land.
Siden har de to største folkegruppene i landet vært uenige. Det er serbere og montenegrinere.
Noen føler seg fortsatt som serbere. De vil beholde serbisk kultur. De ville fortsette å ha en sterk tilknytning nabolandet sitt. De vil bevare en sterk, serbisk kirke.
Andre føler seg som montenegrinere. De vil forsvare en egen, nasjonal kultur. De vil kjempe mot serbisk innflytelse. De vil ha en egen montenegrinsk kirke.
Begge gruppene er ortodokse kristne. De deler mye historie, og har lignende språk. Men 29 prosent identifiserer seg som serbere. 45 prosent som montenegrinere.

President Đukanović er på montenegrinernes side. Statsminister Zdravko Krivokapić er på serbernes side. Landet er splittet.
Biskopen Joanikije støtter også serberne. Derfor er mange montenegrinere opprørt over at han skal lede den største kirken i landet.
Pål Kolstø er ekspert på Balkan og etniske konflikter. Han sier splittelsen blant folket i Montenegro handler om nasjonal identitet.
– Montenegrinere er delt i spørsmålet om hvem de er. Om de er serbere eller et eget folk, sier han til Klar Tale
Han forklarer at nasjonalismen er sterk i Montenegro. Det handler ikke om rase eller religion. Det handler om hvordan man identifiserer seg.

For Dusan Pajovic var protestene en spesiell opplevelse.
– Det var god stemning blant oss. Butikkene delte ut brød og vann gratis. Fattige innbyggere tilbød oss å komme inn til dem for å varme oss. Vi blokkerte veiene med store dekk. Politiet prøvde å stoppe oss, men klarte det ikke.
Han forteller om politifolk som kastet tåregass på demonstrantene. Mennesker som ropte, og sang sammen.
Pajovic er ikke sikker på hvordan ting blir fremover.
– Det er vanskelig å være positiv til fremtiden. Jeg så mennesker som gråt. Jeg så et politi som ikke brydde seg om folket sitt. Jeg håper vi kan huske at det er politikerne som har skylden for dette. Ikke våre brødre og søstre, sier han.