Verden

Skremt av klimatall

Verdens land må ta klimaendringene på alvor. Statsminister Erna Solberg blir skremt av tallene fra forskerne.

Til høsten skal verdens land snakke om klima under klimatoppmøte. António Guterres frykter at møte vil bli mislykket. Han er generalsekretær for verdens-organisasjonen FN.

Denne uken fikk vi vite at oppvarming ligger på 2,7 grader. Det er langt over 1,5 grader, som er målet forskerne mener vi må ha. Det betyr at vi slipper ut mer klimagasser, enn det vi bør.

– Det blir jeg skremt av. Jeg mener det er utrolig viktig at vi får flere av de store landene til å gjøre mer. Vi må begynne å skattlegge fossilt brennstoff i hele verden. Det sier Erna Solberg til nyhetsbyrået NTB. Hun er statsminister.

Norge vil skattlegge ett tonn utslipp med 2.000 kroner. Det skapte reaksjoner.

– Da var det noen som gispet litt, sier Solberg.

Solberg og 25 andre ledere var samlet under et møte i New York mandag. Det ble blant annet snakket om hvordan de skal håndtere klima fremover. Statsministeren merker at det har blitt en tøffere tone om klima i FN nå enn det har vært tidligere.

– Hvis ikke flere store land gjør store endringer på egen hånd, og det ikke kommer mer penger, tror jeg den utfordringen kan bli stor, sier Solberg.

Sammen med Solberg er Guterres også bekymret over klimaet fremover.

– Det er en stor risiko for at møte blir mislykket, sier Guterres.

Flere små land mener at løftene fra Paris-avtalen ikke blir holdt. Det er en internasjonal avtale om klimapolitikk. Avtalen har et mål om å begrense at det blir varmere på jorda. Gjerne under 2 grader, men helst til 1,5 grader.

– Det er ikke blitt levert på de løftene som lovet. Noe av det skyldes at USA trakk seg ut av avtalen, og pandemien har gjort at små lang har mindre ressurser. Det er en tøffere tone nå, sier Solberg.

Solberg får spørsmål om Norge har gjort for klimaet.

– Vi har levert mye på å finansiere for klima, og det er viktig å få fram at de ikke spør om fornybar-satsing. Men en satsing på å gjøre samfunnene mer klare, sørge for jobber og endring. Det er blant tingene vi har prioritert, sier Solberg.

Det er behov for å kutte 45 prosent av alle utslipp. Men til tross for at så mange land er med, vil vi ligge an til å få en økning på 16 prosent isteden.

– Dette betyr at hvis vi ikke endrer kurs, er det en stor risiko for at klimatoppmøtet blir mislykket, sier Guterres.

USAs president Joe Biden vil komme med gode nyheter. Det sier en kilde. Kilden mener at USA skal opprette et fond på 100 milliarder dollar i året, for å stoppe utslipp.

– Vi har hørt fra USAs representanter at det er gode nyheter på vie. Vi har ikke detaljene klare. Men forhåpentligvis vil vi få vite om USA vil støtte opprettelsen av fondet. Det sier en kilde fra FN.

Verdens rikeste land må gå foran i denne dugnaden. Men også utviklingsland må bli med på overgangen til en grønn framtid.

– Jeg opplever at Tyskland og Frankrike er godt med, og det blir spennende å se Bidens tale. Men fra de andre landene er det litt stille og ikke mye som blir sagt. Det er et behov for at flere av de store landene melder seg på, sier Solberg.

---

Guterres har tre krav til verden

  • For det første må verdenslederne sørge for at vi kommer nærmere 1,5 gradersmålet.
  • For det andre må det opprettes et fond på 100 milliarder dollar i året for klimaendringer i utviklingsland.
  • For det tredje må finansieringen av tiltak for klima blir større med minst 50 prosent av den totale offentlige finansieringen for klima.

---



Siste utgave

På forsiden nå