Verden

Nå er vinnerne av fredsprisen framme i Norge

Dmitrij Muratov og Maria Ressa vant Nobels fredspris i år. Nå er begge i Norge. De to landet på vip-delen på Oslo lufthavn onsdag.

Muratov var på det første flyet som landet. Han måtte teste seg for korona før han fikk gå videre. Han ble møtt av mange journalister og fotografer.

Muratov sa at han ble nervøs da han så alt som skulle skje under Nobel-arrangementene.

– Sist gang timeplanen min var delt opp i minutter og sekunder. Det var under førstegang-stjenesten, sa han.

Han hyllet også Maria Ressa, som han vant prisen sammen med.

– Folk i journalist-miljøet har kjent til Ressa lenge før hun fikk prisen. Det var et fabelaktig valg fra Nobelkomiteen, sa han.

Muratov har med seg en utgave av Novaja Gazeta. Det er avisa han er sjef for. Utgaven er fra da prisen ble gjort kjent.

– Gjett hvem som er på forsiden? Det er et stort portrett av Maria Ressa, sa han.

Nobel-programmet skal starte onsdag klokka 16. Da skal «fredsbenken» bli avduket foran Nobels Fredssenter. Så skal det være flere taler. Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er en av de som skal tale.

Ressa driver magasinet Rappler. Det var lenge usikkert om hun fikk komme til Norge for å motta prisen. Men hun var veldig glad da hun var framme i Oslo.

– Det er utrolig spennende å være her. Det er veldig kaldt, men føles veldig varmt, sa hun til pressen.

Hun hadde på et munnbind der det sto «Journalism is not a Crime».

Ressa har blitt arrestert flere ganger. I juni 2020 ble hun dømt for å ha skrevet saker som skadet ryktet til en forretningsmann. Denne dommen har blitt brukt som argument for å nekte henne å reise ut av landet.

Filippinenes president Rodrigo Duterte har også uttalt at hun kan bli drept. Han har også sagt at han kan gjøre det selv. Han har blant annet sagt det i et intervju med Ressa.

Ressa mener at det har blitt både vanskeligere og farligere å være journalist.

– Autoritære ledere og diktatorer ønsker at vi skal gi opp våre rettigheter. Og at vi skal gjøre det av fri vilje. Men da gir vi også opp rettighetene til folket som vi tjener, sa hun.

Muratov har også sine utfordringer i Russland. Avisa hans er den eneste store, uavhengige avisa som er kritisk til makta og Putin. Først ble Muratov gratulert med å ha vunnet fredsprisen. Få dager senere sa Putin selv at Muratov ikke ville bli skjermet.

De fleste uavhengige journalister i Russland er gitt en status som gjør jobben vanskelig. De blir sett på som utenlandske agenter. Muratov har klart å unngå det enn så lenge.

Om han får samme status som de andre, vil både han og avisa møte nye og strenge krav. Det kan få følger for økonomien til både Muratov og avisa. De må merke alt de gjør i sosiale medier med at de er agenter. Enten det er nyheter eller bilder av katter. De kan også risikere at ingen kilder vil snakke med dem.

Som følge av tiltak mot smitte mot korona, blir det endret på Nobel-programmet. Torsdag skal det være en pressekonferanse som det pleier. Men den blir digital. Det er ventet at utdelingen av prisen fredag kan skje som planlagt.

Nobel-instituttet har kontakt med helse-myndighetene i Oslo for å være sikre på at alt er trygt. Selv om årets markering er mindre enn til vanlig, så er den større enn i 2020. Da ble alle seremonier avlyst. Dermed skal også fredsprisen for 2020 bli delt ut denne uka. Den gikk til Verdens matvareprogram. Direktør David Beasley mottar prisen på vegne av organisasjonen.

Siste utgave

På forsiden nå