Verden

Verdens behov for nødhjelp har aldri vært større

Konflikt, klimaendringer og pandemi. Det er de viktigste grunnene til at 274 millioner mennesker vil oppleve alvorlige problemer i 2022.

Humanitære kriser blir verre mange steder i verden. Pandemien gjør situasjonen enda mer alvorlig. FN anslår at 274 millioner mennesker vil trenge humanitær hjelp og beskyttelse i 2022.

Hadde befolkningen vært et eget land, ville bare tre land hatt flere innbyggere.

Kaj-Martin Georgsen er generalsekretær i Care Norge. Hun sier det særlig er tre ting som skaper mange problemer. Det er konflikter, klimaendringer med mer ekstremvær, og korona.

– Flere blir ekstremt fattige, sulter og er på flukt, sier hun.

Care Norge er en organisasjon som holder på med nødhjelp. De er til stede i flere av landene vil trenge mest hjelp de kommende månedene.

– Verden er et mer urolig sted. Har ikke vært flere konflikter siden andre verdenskrig. Mennesker drives på flukt, samfunn ødelegges og økonomier raseres. Klimaendringene fører til mer ekstremvær. Det skaper fattigdom og sult, og fører i seg selv også til mer konflikt, sier Georgsen.

Hun forklarer at pandemien gjør problemer innenfor for helse, økonomi og likestilling enda verre. Det har også økt med 39 millioner fra 2021.

International Rescue Commitee (IRC) jobber også med nødhjelp. Hvert år gir de ut en liste over landene som vil slite mest i løpet av det neste året.

Taliban-soldater patruljerer gatene i gamlebyen i Kabul. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

I år er Afghanistan på første plass. På andre plass er Etiopia, og på tredje er Jemen.

– I Afghanistan vil vi se det verste vi har sett i moderne tid. Halvparten av befolkningen risikerer å ikke ha mat å spise i løpet av dagen. Jenter giftes bort for at familien skal få litt penger, og ha en munn mindre å mette, sier Georgsen.

Situasjonen er alvorlig for flere land. Men både FN og Care forklarer at nødhjelp virkelig gjør en forskjell.

– Verden er lite, og vi mennesker kan gjøre store ting sammen, sier Georgsen.

Her er IRCs liste over landene med de verste humanitære krisene i verden i 2022:

1. Afghanistan

I august 2021 tok Taliban igjen makten i Afghanistan. Den internasjonale pengestrømmen til landet ble kuttet nesten helt. Landet er i dyp økonomisk krise. Befolkningen opplever også den største tørken på to tiår. 24,4 millioner av landets 41,7 millioner innbyggere har behov for nødhjelp.

2. Etiopia

Konflikten mellom regjerings-styrker og opprørere har gjort livet i Etiopia vanskeligere. USA anslår at 900.000 personer står i fare for å sulte i Tigray-regionen. I tillegg gjør fører klimaendringer til store ødeleggelser i landet. Det vil gjøre situasjonen verre fremover, for millioner av innbyggere.

3. Jemen

Jemen har vært på toppen av denne lista de årene før. Krigen i Jemen har ført til økonomisk kollaps. Landets skoler og sykehus er ødelagte. Det anslås at 20,7 millioner av landets 30,5 millioner innbyggere har behov for nødhjelp.

Etter disse ligger de følgende landene på listen:

4. Nigeria

5. Sør-Sudan

6. Kongo

7. Myanmar

8. Somalia

9. Syria

10. Sudan


Siste utgave

På forsiden nå