Verden

Sudans statsminister gir opp å redde landet

Abdalla Hamdok slutter som statsminister i Sudan. En ny helg med demonstrasjoner mot miltærkuppet i landet var nok.

Afrika — – Jeg har gjort mitt beste for å redde landet fra katastrofe, sa Abdalla Hamdok. Han er statsminister i Sudan. Søndag kveld fortalte han folket at han slutter.

Hamdok fortalte at Sudan blir stadig mer politisk delt. Det er konflikter mellom det miltæret og de ikke-militæret som forsøker å styre landet. De har mislykkes i å bli enige.

– Sudan er i ferd med å krysse et farlig punkt. Det truer landets eksistens, sier han.

Hamdok startet som statsminister 21. august 2019. Det var en del av en avtale mellom en styre med vanlige borgere, opprørere (FFC) og et militært overgangsråd (TMC).

Hamdok skulle lede overgangen til et demokratisk styresett. Det skjedde etter at president Omar al-Bashir sluttet.

Men 25. oktober 2021 ble Hamdok tvunget bort fra jobben med makt. Det skjedde i et militærkupp. Kuppet var ledet av general Abdel Fattah al-Burhan. Hele verden fordømtet kuppet. I Sudan var det mange demonstrasjoner.

21. november i fjor ble Hamdok gjeninnsatt som statsminister. Han hadde da gjort en avtale med general Burhan.

Men det var ikke nok til å stoppe protestene mot regimet. Demonstranter mente at landet fortsatt var under militærets kontroll. De kritiserte avtalen for støtte kuttet til generalen.

Demonstrasjonene startet i oktober. Siden er 56 mennesker døde. De har mistet livet etter bråk med sikkerhetsstyrker. Søndag ble to ndemonstranter drept.

Hamdok ønsker at styret i landet skal snakke sammen. Han sier Sudan trenger et veikart for å fullføre overgangen vekk fra militært styre til vanlig politisk styre i landet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå