Verden

Korona sprer seg ukontrollert i Irak

Det er sjelden å se noen med munnbind i Irak. Folk tviler på vaksinene. Dermed er sykehus siste utvei når smitte med korona sprer seg ukontrollert i landet.

På sykehuset al-Shifa i Irak merker de at det er mer smitte med korona i landet. De merker også at mange av de som blir svært syke, også er uvaksinert. Det gjelder 95 prosent av de som blir lagt inn, sier Ali Abdel Hussein Kazem, som er visedirektør.

Det er 40 senger på intensiv-avdelingen deres. I halvparten ligger det folk som er svært syke av korona. I praksis er sykehuset nå et senter for å behandle syke med korona. De har både unge og gamle pasienter. Det de har til felles er at de er koblet til maskiner som hjelper dem med å puste.

Helsesystemet i Irak var allerede slitt. Det er preget av tiår med krig, korrupsjon og lite penger til vedlikehold eller satse. Nå sliter det med å takle den økte smitten.

I januar spredte korona seg raskt i en fjerde bølge i Irak. Siden pandemien startet for snart to år siden, er det funnet smitte hos 2,2 millioner personer i Irak. 24.000 har dødd med smitte av korona.

Det er laget 1.400 sentre for vaksinering rundt om i landet. Likevel sliter myndighetene med å få folk til å vaksinere seg. Så langt er 10 millioner mennesker vaksinert. Det er rundt 25 prosent av dem som bor i landet. Færre enn ti prosent har fått to doser. Svært få har fått en tredje dose. Det skiller seg fra nabolandet Iran. Der har rundt 66 prosent fått minst to doser.

Mohammed Salih er sjef for intensiv-avdelingen på al-Shifa. Han sier det er noen grupper som sliter mer. 90 prosent av de som må ha hjelp der er over 60 år. De fleste har også en eller flere andre problemer med helsa. Det kan være både diabetes, høyt blodtrykk eller sykdom på nyrene.

Salih har også sett noe det er blitt mer av. Det blir lagt inn flere kvinner som venter barn. Flere av dem har ikke turt å ta vaksinen mens de er gravide.å ta vaksinen. Han ser også at mange syke venter så lenge som mulig før de drar til sykehuset. De kommer først når de er kritisk syke.

– De vil heller bli hjemme. De hører på sosiale medier og rykter. Dusse sier at korona er ufarlig, eller skaper tvil om vaksiner, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå