Verden

Nær 100.000 personer er savnet i Mexico

Mange folk lider som følge av narkotika og korrupsjon i Mexico. 98.356 personer er registrert som savnet i landet.

En brent menneskefot. Det var hintet en gruppe etterforskere trengte. Dermed fant de ut at kriminelle brukte det lille, ødelagte huset til å ødelegge og brenne lik av folk som har vært savnet.

Det er jobbet på stedet i seks måneder. Men det er fortsatt uklart hvor mange som er blitt borte i dette huset i utkanten av Nuevo Laredo i Mexico. Stedet er bare noen få kilometer fra grensa til USA.

I et rom lå det søppel og rester av lik på et over halv meter dypt lag. Rester av bein var strødd over 7.000 kvadratmeter rundt.

Hver dag blir alt av bein, knapper, ringer og klær puttet i papirposer. De blir merket med lapper som beskriver dem: «Sone E, Punkt 53, Kvadrant I. Beinrester, utsatt for brann.»

Disse blir sendt til et laboratorium i Ciudad Victoria. Byen er hovedstad i delstaten. Der er det kasser med papirposer som venter på å bli analysert. De må vente lenge. For det er for få ressurser til at alt blir analysert. For mange er savnet, og for mange er døde.

Krimteknikere etterforsker i en åker. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB

Det blir tydelig at det kreves mye mer for å etterforske alle de nesten 100.000 sakene med savnede i Mexico. På ulike likhus og gravlunder er det rundt 52.000 lik som er ukjente. Da er steder som det Nuevo Laredo holdt utenom. Og nye personer blir borte. Nye lik blir funnet.

– Vi løser én sak, og så får vi ti nye, sier Oswaldo Salinas. Han sukker. Salinas er sjef for statsadvokatens identifiseringsgruppe i delstaten Tamaulipas.

Det skjer også for lite med å forfølge de skyldige i retten. I 2020 ble det etterforsket 1.600 saker der det var mistanke om at narkotika-karteller eller myndigheter hadde skylda. Ingen av sakene førte til at noen ble tiltalt.

Men de som jobber med å etterforske sakene står på. De kan kanskje hjelpe en familie med å finne svar. Det førte til et smil hos en av de som jobbet i Nuevo Laredo, selv om hun sto opp til knærne i grusomheter. Hun hadde funnet en urørt tann. Det er en sjelden skatt som kan inneholde DNA. Jorge Macias og kollegaene måtte starte med å rydde da de kom til åstedet. Først måtte de fjerne kratt og rydde rester av lik uten å ødelegge bevis. Etter 100 meter var de framme ved huset.

De fant blant annet en øks med spor av blod. De kunne høre lyden av skudd i det fjerne. Etter snart et halvt år har de fortsatt mye å undersøke. Det gjenstår søk på 2.800 kvadratmeter av eiendommen.

De er ferdig med selve huset. Men det er fortsatt er igjen fire forkullede rom som ble brukt til kremering. På badet tok det tre uker å undersøke en masse med likrester, betong og dekk som var smeltet. Veggene var dekket med fett.

Macias fant huset i august. Da lette han etter mer enn 70 personer som hadde blitt borte i løpet av det første halvåret av 2021. Alle langs en motorveistrekning mellom de store byene Monterrey og Nuevo Laredo. Det er den mest travle veien over grensa til USA.

Området var kjent som Kilometer 26. Det er også et sted langs veien. Stedet er også veien inn til et av flere narkotika-karteller. Her styrer Noreste (nordøst). På stedet er det små butikker som selger mat og kaffe. Selgere står klar med stjålet bensin og narkotika.

Fremmede blir filmet med mobiltelefoner. De fleste som blir borte i området, er folk som kjører taxi eller lastebiler. Men det har også skjedd med en familie og flere folk fra USA. Et titall er funnet i live.

Mange av de som blir borte er trolig ofre for en kamp mellom karteller. I dette tilfellet mellom Noreste og et annet som heter Jalisco Nueva Generacion. Det sa Karla Quintana i juli i fjor. Hun er leder for Den nasjonale savnetkommisjonen.

Det er uklart om ofrene smuglet folk eller narkotika, eller om de ved en feil ble tatt for å gjøre det. De kan også ha blitt ofre for å skape frykt.

Siden 2006 er det stadig flere som blir borte. Da sa regjeringen at de ville ha krig mot kartellene. Etter det ignorerte staten problemet i mange år. Familiene til de som er savnet måtte selv gjøre jobben med å lete. Først i 2018 ble det vedtatt at man skulle lage en nasjonal kommisjon for de som er savnet.

Så ble det startet lokale grupper for å bidra til etterforskningen i alle delstater. Det ble også laget et større sett med regler. Verdens-organisasjonen FN har også bidratt med å identifisere de store mengdene med deler av lik.

En forkullet kjeve er blant de mange bitene krimteknikerne har funnet. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB

Totalt er det 98.356 personer som er savnet i Mexico. Noen av dem er savnet siden 60-tallet. Det er nesten ingen andre land i Latin-Amerika har flere savnede enn Mexio. Selv om flere av disse er preget av krig og diktatur. Bare Colombia har flere.

Andrés Manuel López Obrador har ledet Mexico siden 2018. Han var den første presidenten som erkjente at landet hadde et så stort problem. I 2019 lovet han at staten skulle bidra med det som måtte til for å få gjort noe med det.

Målet har vært at det skulle være 352 ansatte i Den nasjonale savnetkommisjonen i år, Men de har kun fått hentet inn 89. Problemet er ikke penger, men å finne søkere som består bakgrunnssjekker.

Siste utgave

På forsiden nå