Verden

Politiet er uenige med Johnson - deler ut bøter for brudd på regler

Politiet mener det ble brutt regler mot korona i Downing Street i 2020 og 2021. De deler nå ut 20 bøter, og det kan bli flere.

Ledere som festet mens folk flest måtte se sine kjære dø alene. Det er slik aviser i Storbritannia har skrevet om det som er blitt kalt «partygate». I en tid med svært strenge regler mot korona, skal det ha vært fester i Downing Street. Det er både bolig og kontor for statsminister Boris Johnson.

Saken er blitt undersøkt av flere. Først skulle en rapport gi svar på hva som hadde skjedd. Men selv om det er lovet at denne skulle bli delt med folket, så er det ukjent hva som står der. Årsaken er at politiet også har ønsket å undersøke saken. Det er likevel kjent at det var gjort flere feil. Johnson beklaget dette i parlamentet, men fikk både kjeft og ble anklaget for løgner.

De sa først nei til å gjøre det, men kan ha endret syn etter det som sto i rapporten. De har fått lese den. Nå er politiet kommet så langt i sitt arbeid at de er klare for å gi folk bøter, sier de i en uttalelse.

De vil gi dele ut 20 bøter i første runde, som gjelder for brudd på regler fra 2020 og 2021. De sier også at det kan bli delt ut flere bøter. Årsaken er at de fortsatt har mye de må undersøke.

Politiet i London har sagt nei til å si hvor mange personer som skal få bøter. Dermed kan noen personer få mer enn én bot i denne runden. Politiet har også sagt nei til å si hvem som får bøtene.

Men det er sendt ut spørreskjema til både politikere og andre folk som jobber for regjeringen. Flere enn 100 personer skal være bedt om å svare på dette fra politiet. En av disse skal være Johnson.

Nyhetsbyrået NTB melder blir det neppe noen bot på Johnson i denne runden. Ifølge avisa The Guardian vil det forbli ukjent hvem som får bøter, men det er to unntak. Det vil bli avslørt om Johnson får bot. Det samme gjelder hvis Simon Case får bot. Han er sjef for de ansatte i regjeringen. Kanalen BBC melder det samme.

Johnson har i lang tid nektet for at han har brutt noen regler. Han nektet også lenge for at det kunne ha skjedd noe ulovlig i Downing Street mens landet var stengt.

Flere engelske medier har meldt at Johnson skal ha vært med på flere arrangementer som skal ha vært brudd på reglene. Han nektet også lenge for dette. I parlamentet har Johnson sagt at han var til stede på et arrangement. Men han sa at han hadde trodde det var et jobbmøte. Det er også delt bilder av Johnson som skal vise ham ved flere andre arrangementer.

Det er sagt at det vil bli meldt fra om det skjer noe nytt under etterforskningen av Johnson.

I vinter var det lenge uklart om han ville få fortsette som statsminister. Flere politikere fra hans eget parti ba ham slutte i jobben. Årsaken var at fortsatte å komme nye rykter om fester, og det flere mente var løgner.

De siste ukene har mediene jobbet mer med nyheter om Russlands angrep på Ukraina. Det har også vært få nyheter fra politiet. Dette har ført til at det er blitt færre saker om Johnson og ulovlige fester. Det kan endre seg når politiet nå sier de er klare for å dele ut bøter.

Siste utgave

På forsiden nå