Verden

Flere afrikanske land sliter med å få vaksiner mot apekopper

Afrikanere har slitt med apekopper veldig lenge. Likevel har ingen villet bruke penger på å hindre at sykdommen blir verre.

Apekopper er et virus. For noen uker siden var det flere som ble smittet av det blant europeiske land.

Afrika har slitt med viruset lenge. Flere tiår.

Først når smitten har nådd Europa og andre vestlige land, har folk begynt å bry seg. Nå går arbeidet startet med å lage medisiner og vaksiner.

Flere leger mener vi ser en brutal virkelighet. De mener at ressursene for å hindre det har vært tilgjengelig. Men siden det kun har gjeldt for afrikanere så har det ikke vært like viktig.

Dagfinn Høybråten mener det er forskjellsbehandling. Han er generalsekretær for Kirkens Nødhjelp.

– Vi ser her enda et greit eksempel på hvordan fattige land ikke blir prioritert når det gjelder tilgang til vaksiner. Det samme skjedde under korona, sier Høybråten til nyhetsbyrået NTB.

Det er 550 som er smittet av apekopper. Disse er fordelt på 30 land. Blant annet Storbritannia, Spania, Portugal, Italia, Sveits, USA, Israel og Australia. Ingen er så langt døde av sykdommen.

Flere europeiske land og USA tilbyr nå vaksine til folk. Det blir også vurdert om de skal gi medisiner til de som er smittet.

Samtidig er det over 1.400 afrikanere smittet med apekopper. 63 personer har dødd av det. For fire land blir apekopper sett på som en endemi. Det betyr at viruset har spredd mye innenfor et land. Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Kongo og Nigeria sliter med sykdommen.

Både EU og USA vurderer å kjøpe mer vaksiner. USA har sendt 700 doser med vaksine til delstater hvor folk er blitt smittet.

Slike tiltak kan afrikanere se langt etter. Nigeria har ingen vaksiner eller medisiner som kan brukes.

Enkelte leger mener de mangler forskning på apekopper. Det fører til at det blir vanskeligere å behandle folk som er smittet. Mellom 2018 og 2021 brukte de en medisin som heter tecovirimat. Men den ble kun brukt på sju personer, og det trengs mer informasjon for å få godkjent bruken.

– Hvis vi hadde tenkt å få dataene før, ville vi ikke vært her nå. Det sier Hugh Adler. Han jobber som forsker ved Liverpool School of Tropical Medicine.

Han sier det ikke er første gang ressurser blir brukt til å kjempe mot en sykdom. Men kun først når mennesker fra rike land blir smittet.

---

Kort om saken

  • Afrikanere har slitt med apekopper i flere tiår.
  • Likevel har ingen villet bruke penger på å hindre at sykdommen blir verre.
  • Først når personer fra rike land blir smittet skjer det noe.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå