Verden

Åtte mennesker døde da fengsel i Iran brant

Minst åtte døde i brannen i Evin-fengselet i Iran i helgen, ifølge myndighetene. Mange politiske fanger holdes i fengselet.

Evin-fengselet i Iran begynte å brenne lørdag kveld. Det ligger i Irans hovedstad Teheran. Minst åtte mennesker døde i brannen, ifølge myndighetene.

Fengselet er kjent for å ha mange politiske fanger. Vestlige menneskeretts-grupper har advart om forholdene lenge. USAs regjering meldte om alvorlige menneskeretts-overgrep der i 2018.

Det har pågått protester i Iran helt siden Mahsa Amini døde. Hun døde etter å ha blitt stoppet av Irans moralpoliti. Under protestene har hundrevis blitt sendt til Evin.

Regimet i Iran sier at protestene ikke er grunnen til brannen. Men at det var «opptøyer og sammenstøt» før brannen. De innsatte har fått skylden. Brannen ble meldt slukket søndag morgen.

Øyevitner fortalte at alle veiene inn til fengselet var sperret. Videoer med lyden av skyting fra området gikk rundt i sosiale medier.

Familiemedlemmer av de innsatte samlet seg i nærheten av Evin-fengselet søndag. Blant dem var 49 år gamle Masoumeh. Hun fortalte at sønnen hennes på 19 år hadde blitt fengslet. Han ble fengslet for å være med på en gateprotest.

– Jeg kan ikke stole på nyhetene om helsa hans. Jeg er nødt til å se ham på nært hold, sa hun.

Menneskeretts-aktivister tviler på myndighetenes versjon av hva som har skjedd. Mehdi Hashemi Rafsanjani ble sendt hjem før brannen startet. Det skriver kanalen BBC.

Dette har skapt spekulasjoner i sosiale medier. Rafsanjani er sønnen til en tidligere president.

EUs utenrikssjef uttrykker bekymring for uroen i fengselet. Han ber Irans utenriksminister om full åpenhet om situasjonen.Siste utgave

På forsiden nå