Verden

Minst 50 meter av gassrørledning er borte

Svensk avis har tatt bilder og film av Nord Stream 1. Bildene viser hvor ødelagt ledningen er.

27. september kom det nyheter om at to gassrørledninger hadde lekkasje. Det var snakk om Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Disse ligger utenfor Sverige og Danmark.

Kort tid etter var det mange som tenkte at det måtte være sabotasje. Altså at noen har ødelagt ledningene.

Flere land mener det kan være Russland. Men de sier selv nei til dette. Og avviser påstanden.

Området rundt ledningene er ikke lenger sperret av. Slik at myndighetene kunne sjekke hva som hadde skjedd. Men nå er det åpent for flere.

Derfor har journalister fra den svenske avisa Expressen undersøkt ledningen. Den ligger 80 meter under havet.

Ekspressen har fått hjelp av Trond Larsen, som jobber for Blueye Robotics. Og de har sendt et undervannskamera ned for å filme.

Bildene viser at veldig mye av ledningen er ødelagt. Du kan også se vridde stålrester og bøyde armeringsjern. Minst 50 meter er borte eller ligger begravd under havbunnen, skriver avisa.

– Det er en ekstrem kraft som kan bøye så tjukk metall som dette, sier Trond Larsen.

Da Nord Stream ble bygd ble det også gjort en analyse av risiko. Den viste at det var usannsynlig at det skulle begynne å lekke fra ledningen. Men at det kunne kanskje skje én gang på de neste 20.000 år. Og hvis ledningen begynte å lekke hadde de en plan. Slik at gassen metan ikke skulle komme til atmosfæren.

Men denne planen rakk de aldri å starte, siden hullene var for store.

Kraften fra eksplosjonen var så sterk at den ble registrert som et jordskjelv. Det tilsvarte 2,3 på richters skala, som måler jordskjelv.

Nord Stream 1 og Nord Stream 2 sendte gass fra Russland til Tyskland. Men etter at Russland angrep Ukraina har det vært lite gass som har gått gjennom ledningen.

Russland har sendt mindre. Og Europa har sluttet å bruke det som følge av strenge straffer mot landet, også kalt sanksjoner.

---

Kort om saken

  • For noen uker siden ble to gassrørledninger ødelagt.
  • Nye bilder viser at minst 50 meter av ledningen er borte.
  • Flere mener at noen har ødelagt ledningene.

---


Siste utgave

På forsiden nå