Verden

Sør-Korea og Nord-Korea skjøt for å advare

Sør-Korea og Nord-Korea skjøt mot hverandre natt til mandag. Begge gjorde det for å advare det andre landet.

Marinen til Sør-Korea skjøt varselsskudd mot et handels-skip fra Nord-Korea natt til mandag. Det hadde da seilt inn i sørkoreansk farvann. Det sier militære leder i Sør-Korea, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

I Nord-Korea sier de at et marineskip fra sør skal ha seilt inn i nordkoreansk farvann. Det skal ha skjedd bare minutter senere. Nord-Korea svarte da med å skyte ti varselskudd.

Militære ledere i Nord-Korea sier at de «nok en gang sendte en alvorlig advarsel til fiendene». De anklager naboen i sør for å ha brukt høyttalere til å sende propaganda inn i Nord-Korea.

I 2018 ble de to landene enige om å fjerne store høyttalere som sto på hver sin side av grensa mellom nord og sør. Disse ble brukt til å spre propaganda til den andre siden. Det er ventet at Nord-Korea kan bli sinte om Sør-Korea har satt tilbake sine høyttalere.

For i Nord-Korea er det strenge regler for hva som kan bli sendt på TV og radio. Det gjør at det også at folk i landet får høre lite av kritikken mot landet, nyheter fra andre land eller musikken K-pop. Men dette har blitt sendt over grensa før.

Den siste tiden har det vært dårlig stemning mellom de to landene. Nord-Korea har gjort flere tester med raketter og kanoner. De har også fløyet med kampfly nær grensa til Sør-Korea.

Tidligere har også en uklar sjøgrense vest for landene ført til flere kamper. I 2010 ble 50 sørkoreanere drept i to angrep.

Nord-Korea sier de har gjort tester den siste tiden som følge av en felles militær øvelse mellom Sør-Korea og USA. Øvelsen skal slutte fredag. Det er uklart hvor mange soldater fra USA som er med i år.

Sør-Korea og USA øver sammen med jevne mellomrom. De sier det er en defensiv øvelse, og at de blir gjort for å være forberedt på at Nord-Korea kan angripe. Nord-Korea mener de to landene øver på en invasjon.

Landene skal ha en ny øvelse neste uke. Der skal de øve luftforsvaret, og rundt 240 fly skal være med i øvelsen.

Flere eksperter mener Nord-Korea prøver å lage flere og bedre våpen. Slik skal de sikre seg mer innflytelse i framtiden. Blant annet i forhandlinger med andre land. USA og Sør-Korea mener Nord-Korea gjør klart for det som blir deres sjuende test av atomvåpen.

Siste utgave

På forsiden nå